Statutul aleşilor locali, reexaminat ca urmare a deciziei CCR

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a rediscutat, marţi, propunerea legislativă de modificare a Statutului aleşilor locali, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, rămânând nemodificată prevederea potrivit căreia fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese să constituie abatere disciplinară şi să se sancţioneze cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni.

RomaniaTV.net
05 mart. 2019, 12:49
Statutul aleşilor locali, reexaminat ca urmare a deciziei CCR

Deputaţii jurişti au modificat doar formularea articolului 75 care prevede că „aleşii locali au un interes personal într-o anumită zonă dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte, care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru rude”. Forma stabilită de comisie este că „aleşii locali au un interes personal într-o anumită zonă dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii din care fac parte ar putea reprezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru rude”.

Această modificare vine după ce în decizia Curţii Constituţionale se precizează că se admite obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la articolul 75 şi se resping toate celelalte obiecţii.

Iniţial, proiectul a fost adoptat de Senat, în calitate de for decizional, în iulie anul trecut, dar preşedintele Klaus Iohannis l-a sesizat la CCR.

Modificările din Comisia juridică urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor şi apoi al Senatului, care este for decizional.