Steagul secuiesc, arborat la festivităţile prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni VIDEO

Ziua maghiarilor de pretutindeni a început în judeţul Harghita prin înălţarea drapelului secuiesc pe clădirea Prefecturii. Ceremoniile au debutat cu intonarea imnului Ungariei, iar la final s-a cântat imnul secuiesc. La Târgu Mureş au avut loc depuneri de coroane, spectacole şi întâlniri ale etnicilor maghiari.

RomaniaTV.net
15 mart. 2012, 14:42
Steagul secuiesc, arborat la festivităţile prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni VIDEO

Ceremoniile care marchează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au început încă de joi dimineaţă, la Miercurea Ciuc, unde steagul secuiesc a fost arborat alături de cel al României. Drapelul secuiesc a fost aprobat ca steag al judeţului Harghita în noiembrie 2009.

La festivităţile de la Târgu Mureş a participat şi vicepremierul Marko Bella, cu un discurs despre importanţa pe care această zi o are pentru toţi maghiarii.

„Este sărbătoarea libertăţii tuturor maghiarilor de pe glob”, a declarat Attila Korodi, deputat UDMR.

Consulul general Zsigmund Barna Pal a declarat, la Consulatul Ungariei din Miercurea Ciuc, că de ziua conaţionalilor săi „mesajul cel mai important este să aibă curajul să fie maghiari”.

În fiecare an, la Târgu-Mureş au loc diverse manifestări cu ocazia zilei maghiarilor de pretutindeni. Evenimentele sunt separate politic. Au loc depuneri de coroane organizate de UDMR şi marşuri organizate de Partidul Civic Maghiar.