FC Copenhaga, adversara Stelei, în Liga Europa. Vikingii, egalii „extratereştrilor”

În urmă cu două sezoane, FC Copenhaga a remizat cu FC Barcelona şi a încheiat pe locul în 2 grupă, calificându-se în primăvara Ligii Campionilor. FC Copenhaga a fost înfiinţată în 1992 şi în două decenii a câştigat de nouă ori campionatul şi de cinci ori Cupa Danemarcei.

RomaniaTV.net
04 oct. 2012, 06:26
FC Copenhaga, adversara Stelei, în Liga Europa. Vikingii, egalii „extratereştrilor”

La prima vedere, grupa H a Ligii Europa, în sezonul 2012/2013, are două favorite, Stuttgart şi Steaua, şi două outsidere, FC Copenhaga şi Molde, lipsa de vizibilitate a fotbalului nordic în plan continental îndemnând la trasarea unor graniţe subiective dictate tocmai de lipsa de informaţii despre cluburile din spaţiul scandinav. Asta cu atât mai mult cu cât fotbalişti valoroşi, precum Niklas Bendner sau Daniel Agger, pleacă din timp în campionatele puternice.

La adăpostul acestui cvasi-anonimat, aceste echipe pot realiza însă performanţe surprinzătoare. Este şi cazul lui FC Copenhaga, adversara din această seară a Stelei, în Liga Europa, formaţie ce s-a calificat în primăvara Champions League, în sezonul 2010/2011, dintr-o grupă cu FC Barcelona, Panathinaikos Atena şi Rubin Kazan. Era anul în care Barcelona câştiga Liga Campionilor, iar FC Copenhaga a reuşit să încheie la egalitate, scor 1-1, meciul jucat cu catalanii pe teren propriu, în condiţiile în care îi aveau adversari în teren pe Xavi, Iniesta, Messi şi David Villa.

Ajunsă în optimi, FC Copenhaga a fost eliminată de Chelsea, după 0-2 în Danemarca şi 0-0 la Londra. Sezonul trecut, „vikingii” s-au clasat pe locul 3 în grupa B a Ligii Europa, în urma lui Standard Liege şi Hannover 96. Trebuie reamintit faptul că danezii au mai fost în grupă cu o echipă românească, în sezonul 2009/2010 al Ligii Europa, când au încheiat 0-2 şi 2-0 cu CFR Cluj, în acel sezon reuşind calificarea în 16-imile competiţiei.

Istoria clubului începe la 1 iulie 1992, când din fuziunea lui Kjøbenhavns Boldklub (KB) (cea mai veche echipă de fotbal din Europa continentală – fondată în 1876) şi Boldklubben 1903 a luat naştere FC Copenhaga. În aceste două decenii a câştigat de nouă ori campionatul şi de cinci ori a cucerit Cupa Danemarcei. L-a dat în fotbalul mare pe Christian Poulsen, la Schalke, cel mai scump jucător vândut vreodată de un club danez, suma sa de transfer fiind de 7 milioane de euro.

Din punctul de vedere al caselor de pariuri, disputa pare extrem de echilibrată, cota la victorie a Stelei fiind de 2,20, în timp ce egalul şi victoria danezilor sunt cotate cu 3,30. De asemenea, se anticipează o dispută cu puţine goluri, probabilitatea de a se înscrie de maxim două ori fiind cotată cu 1,80. Pe de altă parte, este cotă 2,00 pentru opţiunea peste 2,5 goluri. Adi Rocha a fost anunţat titular în atacul Stelei, de Gigi Becali, iar probabilitatea ca acesta să deschidă scorul este cotată cu 23,00.

Meciul Steaua – FC Copenhaga va începe la ora 22.05 şi va fi transmis în direct de Digi Sport 1, Dolce Sport 1 şi Pro TV.