Un ministru al lui Ceauşescu, dezvăluiri despre Revoluţie: Iliescu fuge de adevăr, Petre Roman – un golănaş

Ştefan Andrei, fostul ministru de externe al României, susţine că Elena Ceauşescu l-a dezinformat pe Nicolae Ceauşescu cu privire la morţii de la Timişoara, din zilele premergătoare Revoluţiei. Totodată, el spune că generalul Nicolae Militaru este responsabil cu "teroriştii".

10 ian. 2014, 15:49
Un ministru al lui Ceauşescu, dezvăluiri despre Revoluţie: Iliescu fuge de adevăr, Petre Roman – un golănaş

Ştefan Andrei a fost ministru de externe al României timp de 7 ani şi jumătate, între anii 1978 şi 1985. Revoluţia din 1989 l-a găsit în postul de viceprim-ministru al Guvernului. Pentru că a făcut parte din fostul regim comunist al lui Ceauşescu, Ştefan Andrei a fost arestat în 1990, iar ulterior, în 1996, avea să fie graţiat de Ion Iliescu. 

Astăzi, la mai bine de 24 de ani după ce a căzut în digraţie şi tot atâta vreme de la prăbuşirea comunismului, Ştefan Andrei a rememorat principalele repere ale epocii de dinainte de 1989. Invitat vineri în emisiunea Adevărul Live, Ştefan Andrei a povestit cum s-au derulat evenimentele care au precedat Revoluţia din decembrie. El susţine că Ion Iliescu ştie foarte bine ce s-a întâmplat atunci, dar refuză să vorbească. „Suntem în situaţia în care cei ce vorbesc nu ştiu, iar cei ce ştiu nu vorbesc. Iliescu fuge de adevăr, nu-i convine. Toată povestea este ascusă şi acum publicului, începând cu teroriştii. Nicolae Militaru a fost marele artizan al teroriştilor. El a sunat de mai multe ori la Târgovişte şi a întrebat dacă s-a terminat cu Ceauşescu„, a spus Ştefan Andrei.

Citeşte şi Adevărul despre averea FABULOASĂ a lui Nicolae Ceauşescu

Despre evenimentele de la Timişoara, el a declarat că au fost coordonate personal de Nicolae Ceauşescu, până pe data de 18 decembrie, când şeful statului a plecat în Iran. „Ceuşescu a condus operaţiunile de la Timişoara fără consultarea CEPEX. El a dat ordin la Timişoara, l-a trimis pe Stănculescu acolo. Era comandant suprem şi putea decide şi singur. A convocat totuşi CEPEX pentru că vroia să-i schimbe pe Milea şi Postelnicu sau măcar să-i ameninţe. A jucat teatru. A folosit asta şi ca un pretext pentru a convoca CEPEX. După şedinţă, a ţinut o teleconferinţă, la care a spus că dacă se atacă unităţile militare, instituţiile publice, atunci armata să tragă în oameni. Era dezinformat„, spune Ştefan Andrei.

Citeşte şi Execuţia Ceauşeştilor. Cum au păzit Iliescu şi Roman caseta procesului, dormind împreună pe o saltea

Elena Ceauşescu l-a dezinformat. S-au tăiat toate canalele de informare ale lui Ceauşescu şi singura legătura a sa din Iran era cu Elena Ceauşescu. După ce s-a întors din Iran, l-a chemat pe primul ministru, Constantin Dăscălescu, să-l informeze care mai este situaţia. Acesta i-a spus că au murit 58 de oameni. Ceauşescu s-a arătat contrariat, pentru că iniţial i se spusese de 12 oameni. Ceauşescu a înţeles că a fusese dezinformat„, a spus Ştefan Andrei.

Citeşte şi Dezvăluire emoţionantă despre Elena Ceauşescu. S-a împăcat cu fiica sa pe 21 decembrie 1989

În ceea ce priveşte mitingul din 21 decembrie, care a declanşat revolta la Bucureşti, Ştefan Andrei spune că Emil Bobu şi Constantin Dăscălescu au convenit singuri organizarea sa.

În acelaşi interviu, fostul ministru de externe s-a referit şi la primul şef al Guvernului după Revoluţie, Petre Roman, pe care îl numeşte „un golănaş”.

Petre Roman era văzut ca un golănaş, care umbla cu femei. A încercat şi cu Zoia. Relaţia cu Zoia i-a fost fatală. Mi-a povestit Elena Ceauşescu. Aceasta l-a chemat la ea pe Walter Roman şi i-a cerut explicaţii. Walter a propus atunci trimiterea fiului departe de Zoia Ceauşescu. Aşa a ajuns la Toulouse, cu bursă, nu prin meritele personale„, a mai spus Ştefan Andrei.