Ştefan Bănică a câştigat aproape 5.000 de lei în procesul cu TVR Media

Artistul a dat în judecată TVR Media în calitate de moştenitor al actorului Ştefan Bănică. El a solicitat în instanţă despăgubiri în valoare de 30.000 de euro pentru nerespectarea legislaţiei privind drepturile de autor şi drepturile conexe în reproducerea pe suport DVD a operei tatălui său.

RomaniaTV.net
26 mart. 2012, 13:58
Ştefan Bănică a câştigat aproape 5.000 de lei în procesul cu TVR Media

Ştefan Bănică Junior a câştigat procesul intentat TVR Media pentru reproducerea, distribuirea şi comercializarea unui DVD cu opera tatălui său, actorul Ştefan Bănică, fără a respecta legislaţia drepturilor de autor. Totuşi, deşi în cererea formulată iniţial Ştefan Bănică solicita despăgubiri în valoare de 30.000 de euro, adică peste 130.000 de lei, instanţa i-a acordat dreptul la aproape 5.000 de lei. Decizia este definitivă şi irevocabilă şi a fost luată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis, vineri, recursul lui Ştefan Bănică împotriva TVR Media S.R.L., generat de reproducerea, distribuirea şi comercializarea, cu nerespectarea legislaţiei privind drepturile de autor şi drepturile conexe, a DVD-ului „Momente de aur – Ştefan Bănică” din colecţia „Maeştrii comediei”, scrie Mediafax, citând un comunicat remis de reprezentanţii cântăreţului.

Înalta Curte a obligat TVR Media S.R.L. la plata către Ştefan Bănică a sumei de 4.943,70 de lei cu titlu de despăgubiri. Totodată, instanţa a obligat TVR Media la plata sumei 5.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, menţinând alte dispoziţii anterioare.

Andrei Enescu, director general TVR Media, a declarat că nu a primit oficial decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a cunoaşte motivaţia instanţei. „Vom respecta decizia instanţei”, a mai spus Andrei Enescu, adăugând că TVR Media nu a contestat niciodată faptul că lui Ştefan Bănică Jr. i se cuvine o remuneraţie, ca urmare a reproducerii pe suport DVD a operei tatălui său, dar că s-a ajuns în instanţă pentru că artistul nu a fost de acord cu suma propusă de TVR Media.

TVR Media a remis, de asemenea, un comunicat, în care „îşi exprimă satisfacţia faţă de soluţia pronunţată (…) şi apreciază că soluţia reflectă realităţile economice ale pieţei româneşti de referinţă”.