Ștefan Mandachi își închide restaurantul din Viena. Omul de afaceri este acuzat că nu și-a plătit angajații

Omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care deţine lanţul de fast-food Spartan, își închide restaurantul din Viena, la nici un an de la înființare. Nouă angajaţi îl acuză pe omul de afaceri că nu sunt tratați corespunzător şi că nu au mai fost plătiţi de luni bune.

16 dec. 2022, 15:20
Ștefan Mandachi își închide restaurantul din Viena. Omul de afaceri este acuzat că nu și-a plătit angajații
Ștefan Mandachi

Ștefan Mandachi își închide restaurantul din Viena. Un nou scandal îl are în centru pe omul de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandache, cel care deține lanțul de fast-food Spartan. Nouă angajați îl acuză pe afaceristul român că nu au fost plătiți de luni bune.

Citește și Ştefan Mandachi, implicat într-un scandal cu o angajată. Femeia susţine că a fost concediată la scurt timp după ce a avut un accident de muncă

Ștefan Mandachi își închide restaurantul din Viena

Scandalul a izbucnit la scurt timp după ce conducerea Spartan a decis să închidă restaurantul din Viena, situat în mall-ul Donauzentrum Westfield, la nici un an de la lansarea acestuia.

Nouă angajați ai restaurantului acuză conducerea că nu le-a respectat drepturile salariale și că au fost tratați necorespunzător.

Unul dintre angajații Spartan din Viena susţine că atunci când a fost deschis restaurantul numărul personalului era mult mai mare, însă din luna august a avut loc un val de demisii și marea majoritate a angajaților au plecat.

„Orele muncite s-au transformat din nou în mai multe decât este legal în Austria. Am continuat să rămân acolo spunându-mi că am un job și, în plus, fac ceva pentru România”, a transmis un angajat Spartan din Viena, pentru Libertatea.

Managerul Spartan, Gabriel Melniciuc, susține că a discutat personal cu firma de contabilitate din Austria, care se ocupa și de partea de HR, și a confirmat că li s-au plătit toate drepturile.

”Au avut și ore suplimentare, dar orele suplimentare s-au plătit cu spor. Dacă au lucrat ore suplimentare și au fost înregistrate, n-aveau cum să încalce legea. E o firmă austriacă reputată care a urmărit aspectul acesta”, a explicat Gabriel Melniciuc.

Acesta susține că motivul pentru care restaurantul din Viena se închide este faptul că Spartan a decis să nu mai prelungească parteneriatul de franciză din Austria din cauza rigidității partenerilor comerciali din Viena, dar și a respingerii aderării României la Schengen.

”Răspunsuri care în mod normal ar fi trebuit primite în câteva zile veneau în câteva săptămâni. Am redactat nenumărate cereri, am dat zeci de telefoane, am întocmit planuri și am solicitat audiențe alături de partenerul nostru, toate fiind ignorate cu desăvârșire. Comunicarea cu austriecii a fost dezastruoasă. Toate tentativele francizatului de redresare a business-ului au fost ignorate, fără a primi vreo explicație. În urma consultării cu avocaţii și cu firma de contabilitate, francizatul Spartan Franchise GMBH a solicitat insolvența”, a spus managerul Spartan.

Omul de afaceri sucevean, Ștefan Mandachi, este dezamăgit de eșecul din Viena și spune că în viitor se va concentra pe piețele mai prietenoase cu românii.

”Am primit șapte cereri de franciză, dar am încetat toate discuțiile și am decis să ne retragem de pe piața austriacă. Este evidentă politica lor și avem motive serioase să credem că pot apărea modificări legislative nefavorabile cu privire la investitorii din afara spațiului Schengen. În viitor ne vom concentra pe piețele mai prietenoase cu românii”, a declarat Ștefan Mandachi.

Citește și Ștefan Mandachi a câștigat un nou proces cu statul român. Suma colosală de bani va fi donată în scop caritabil