Stelian Ion: Am primit semnale că procedura de selecţie a procurorilor de rang înalt ar trebui să o facă altcineva

Ministrul Justiţiei Stelian Ion s-a prezentat joi la sediul instituţiei, chiar dacă premierul Cîţu a făcut miercuri seară anunţul că l-a remaniat, urmând ca interimatul să fie asigurat de Lucian Bode, ministrul de Interne şi un apropiat al lui Florin Cîţu.

02 sept. 2021, 09:50
Stelian Ion: Am primit semnale că procedura de selecţie a procurorilor de rang înalt ar trebui să o facă altcineva

Ultima mutare a ministrului Stelian Ion înainte de revocare. Ministrul Justiţiei a publicat lista candidaţilor pentru şefia marilor parchete si a sefilor de sectii. Desi procedura trebuia sa se incheie peste două săptămâni, Stelian Ion s-a grabit sa anunte lista candidatilor si, mai mult, s-a plans ca ar fi avut semnale ca nu el trebuie sa se ocupe de aceasta procedura.

Citeşte şi: Stelian Ion, mesaj pentru Cîţu după revocarea de la MJ: De câte ori nu au fost respectate avizele MJ, s-a ajuns la situaţii neplăcute, unii au ajuns să dea cu subsemnatul

Stelian Ion a anunţat că au fost înregistrate 11 candidaturi pentru funcţiile vacante de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

„Am inceput procedura de selectare a candidatilor pentru functiile de procuror de rang inalt. Am primit mai multe semnale cum ca nu e in regula ca un ministru USR, sau eu în mod special, ar putea coordona aceasta activitate de selectie si ca nu ar trebui sa o fac eu, ci altcineva, pentru a avea un rezultat asteptat dinainte. Daca lucrurile se desfasoara intr-o anumita cronologie si se confirma aceste lucruri, vom vedea. Nu este vorba de un partid anume, ci de maniera in care se discuta.

Eu vad aceasta procedura una in care institutiile trebuie sa colaboreze, iar la final sa avem propuneri acceptate si de Presedinte. Imi doresc si mi-am dorit mereu un dialog si cu presedintele, dar nu stiu daca este multumit de candidaturi. Mesajul meu pentru procurori este sa fie increzatori in activitatea lor si sa nu accepte niciodata semnale in activitatea pe care o desfasoara. E datoria noastra, a politicienilor, sa le asiguram cadrul si conditiile pentru a-si desfasura aceasta activitate in mod independent. De aceea e important ca la rectificarea bugetara sa se aloce sumele pe care le-am solicitat. Pana voi vedea in Monitorul Oficial decretul semnat de Presedinte, imi fac datoria ca la carte.”, a declarat Stelian Ion în faţa Ministerului de Justiţie.

Citeşte şi: Cererea de revocare a lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei a ajuns la Cotroceni. Preşedinţia: Klaus Iohannis o analizează

Ministerul Justiţiei anunţă 11 candidaturi pentru funcţiile vacante de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT

Ministerul Justiţiei a anunţat că au fost înregistrate 11 candidaturi pentru funcţiile vacante de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT, potrivit Agerpres.

„Comisia de verificare a îndeplinirii condiţiilor de participare la selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere anunţată la data de 28.07.2021 constată ca, la expirarea termenului limită pentru depunerea cererilor de înscriere şi a tuturor înscrisurilor prevăzute în Anunţ (01.09.2021, ora 17,00), un număr de 11 procurori şi-au depus candidaturile pentru funcţiile de conducere vacante de la PICCJ, DNA şi DIICOT”, se menţionează într-un anunţ publicat pe site-ul MJ.

La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare a fost înregistrată o singură candidatură – Cătălin Andrei Popescu.

Pentru funcţia de procuror şef al DIICOT şi-au depus candidatura Daniel Horodniceanu, care a mai condus instituţia între 2015 şi 2018, Oana Daniela Pâţu şi Ioana Bogdana Albani.

Ioana Bogdana Albani şi-a depus candidatura şi pentru funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT, funcţie care este vizată şi de Mihaela Larisa Iosipescu.

La DNA, Codrin Gavra candidează pentru funcţia de procuror şef adjunct. La funcţia de procuror şef secţie – Secţia de combatere a corupţiei candidează Andreea Oana Nica şi Ioan Amariei, la funcţia de procuror şef secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie candidează Silviu Paul Dimitriu, iar la funcţia de procuror şef secţie – Secţia judiciară penală şi-a depus candidatura Monica Erika Danciu.

Ministerul Justiţiei a anunţat, pe 28 iulie, că a declanşat procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DIICOT, post rămas vacant după ce şefa instituţiei, Giorgiana Hosu, a demisionat în septembrie 2020. De asemenea, a demarat selecţia pentru ocuparea unor funcţii de conducere din DIICOT, DNA şi Parchetul General.

Conform calendarului anunţat, selecţia se desfăşoară la sediul MJ, în perioada 28 iulie – 15 septembrie, iar cei interesaţi au putut depune cereri de înscriere până la 1 septembrie. După afişarea listei cu procurorii care îndeplinesc condiţiile de participare la selecţie, aceştia urmează să susţină interviul în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, în perioada 6 – 9 septembrie.

Ulterior, propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului.

Citeşte şi: Un volum întreg cu declaraţii ale martorilor din dosarul lui Victoraş Micula este dispărut de două luni