Stelian Ion, USR, despre posibilitatea repatrierii rezervei de aur a României: Un demers hazardat, foarte periculos

Deputatul USR Stelian Ion a declarat joi că o iniţiativă legislativă care vizează repatrierea a rezervei de aur a României reprezintă un demers "hazardat, foarte periculos", o suspiciune "foarte mare care se abate asupra lui Liviu Dragnea şi asupra celor din PSD".

RomaniaTV.net
28 feb. 2019, 10:57
Stelian Ion, USR, despre posibilitatea repatrierii rezervei de aur a României: Un demers hazardat, foarte periculos

„Nouă ni se pare un demers hazardat, foarte periculos. O asemenea măsură încalcă şi prevederile europene. Trebuie să te consulţi cu instituţiile europene când faci asemenea mişcări importante. Este o suspiciune foarte mare care se abate asupra lui Liviu Dragnea şi asupra celor din PSD, care oricum şi-au pierdut orice credibilitate. În momentul în care vor să pună mâna la modul acesta direct şi pe rezerva de aur a României este clar că este ceva necurat la mijloc”, a afirmat deputatul USR, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că prin acest proiect Liviu Dragnea face un „joc periculos, de a avea apropiere de partea estică, de Rusia, şi de a îndepărta România de UE”.

„Ştim foarte bine că în perioade în care sunt anumite tensiuni, anumite probleme, am văzut acele declaraţii neamicale din partea Rusiei la adresa României, să îţi aduci la modul fizic rezervele de aur atât de aproape de această putere estică este o mişcare absolut halucinantă, este o mişcare riscantă şi parcă se oferă pe tavă un cadou cuiva. Nu ne jucăm cu patrimoniul României şi cu acest tezaur. Ştim foarte bine că, în trecut, o mare parte a tezaurului românesc a ajuns pe mâna ruşilor şi nu l-am mai văzut de atunci şi până acum şi, cel mai probabil, nici nu îl vom mai vedea pe viitor. Liviu Dragnea face un joc foarte periculos – acela de a avea apropiere de partea estică, de Rusia, şi de a îndepărta România de UE”, a susţinut Stelian Ion.

Miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, la Senat, o propunere legislativă care prevede că depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă. Proiectul, care modifică Legea nr. 312/2004 privind statutul Băncii Naţionale a României, mai prevede că BNR va urmări menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale ţării noastre şi, dacă există pericolul diminuării rezervelor, să prezinte un raport Parlamentului şi Guvernului.

Citeşte şi: Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae au depus un proiect de lege pentru ca BNR să aducă în ţară rezerva de aur