Stema ţării se schimbă. Klaus Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care se modifică Stema României şi se adaugă pe capul acvilei o coroană, revenindu-se astfel la forma proiectată în 1921 şi care a servit Regatului României până la disoluţia sa în 1947, în urma instaurării comunismului.

11 iul. 2016, 14:19
Stema ţării se schimbă. Klaus Iohannis a promulgat legea

Legea a fost adoptată de Parlament pe 8 iunie. Proiectul a fost iniţiat de către deputatul PNL Grigore Crăciunescu, alături de alţi 46 de parlamentari PNL, PSD, ALDE şi ai minorităţilor.

Potrivit acestuia, stema şi sigiliul ţării se vor modifica şi vor avea pe reprezentaţia scutului, pe albastru, „o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara strângă un buzdugan”. Este introdus astfel un nou element – coroana, scrie News.

Până la 31 decembrie 2018, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele.

„Readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stema ţării are un rol moral, educativ şi demonstrativ pe de o parte, iar pe de altă parte dezbaterea publică asupra Stemei Naţionale readuce în actualitate valorile şi simbolurile pe care le reprezintă”, se arată în expunerea de motive a legii.

Noul model este inspirat din cel al Regatului României. „Coroana de oţel de pe Acvilă din Stema României a fost turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în Războiul de Independenţă din 1877 şi simbolizează caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa obţinută prin jertfa şi lupta străbunilor noştri”, se mai arată în expunerea de motive.

Stema folosită de Regatul României a fost proiectată în 1921 şi folosită până în 1947. În forma ei veche, aceasta avea alăturat şi simbolul Casei Regale de Hohenzollern. După Revoluţia din 1989, s-a luat în considerare revenirea la forma interbelică, însă autorităţile au respins varianta, eliminând din proiect coroana.

Potrivit articolul 12 din Constituţie stema ţării şi sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice. De asemenea, în legea fundamentală a statului se mai arată că drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu. Ziua naţională a României este 1 Decembrie. Imnul naţional al României este „Deşteaptă-te române”.