STENOGRAME. Horea Uioreanu a vorbit cu Teodor Meleşcanu, în dosarul scurgerilor de informaţii

Fostul președinte CJ Cluj, Horea Uioreanu, i s-a confesat consilierului său, Răzvan Pop, că a vorbit la telefon cu Teodor Meleșcanu, în contextul strângerii de informații secrete despre anchetele penale ce-l vizau pe liberalul clujean, se arata in stenogramele din rechizitoriul lui Uioreanu, potrivit Clujust.ro. Discuția dintre Uioreanu și Pop a fost înregistrată în mediu ambiental. La acel moment, Răzvan Pop colabora deja cu procurorii DNA. Ulterior, Uioreanu a fost trimis în judecată în două dosare: unul pentru luare de mită, iar al doilea pentru folosirea de informații nedestinate publicității. Uioreanu obținuse informații de la un subofițer SRI, care voia să se transfere la SIE cu ajutorul politicanului.

RomaniaTV.net
07 oct. 2014, 08:44
STENOGRAME. Horea Uioreanu a vorbit cu Teodor Meleşcanu, în dosarul scurgerilor de informaţii

În stenograma înregistrării, din rechizitoriul lui Uioreanu privind folosirea de informații, apar două nume grele din domeniul structurilor de informații: Gelu Oltean, fost șef al serviciului secret al Internelor, Departamentul de Informatii si Protectie Interna, fostul DGIPI, cunoscut si sub denumirea de „Doi s’un sfert” și Teodor Meleșcanu, fost șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), mai scrie publicaţia clujeană.

Potrivit rechizitoriului „rezoluţia infracţională a inculpatului Uioreanu Horea-Dorin este pe deplin circumstanţiată de înregistrarea discuţiei purtate în mediul ambiental la data de 16.05.2014 între acesta şi martorul Pop Răzvan-Marius a cărei valoare probatorie este dată de împrejurările înregistrării acesteia ca urmare a punerii în executare a mandatului de supraveghere tehnică emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi, după cum urmează:
Pop Răzvan-Marius: De la…? HOREA! De la asta, de la fata lu’ MIHNEA n-o mai venit nimica? De la SCÂNDU? (porecla Ancăi Albu – n.red.)
Uioreanu Horea-Dorin: Nu…N-am ajuns la Bucureşti să mă întâlnesc cu omul ăla ..(neinteligibil)..am vorbit la telefon cu el.
PRM: Cu? Cu cine? Cu GELU?
UHD: Nuu! Cu MELEŞCANU.
interceptare uio-pop
PRM: Ah!
UHD: Nu, nu..
PRM: GELU OLTEANU nu ţi-o zis nimic?
UHD: Nu m-am mai întâlnit de două luni cu el. Am mai vorbit la telefon. De ce?
PRM: Păi numa aşa.. Îs curios să..
UHD: După, după..
PRM: Acuma mergi a Bucureşti, luni?
UHD: Nu, nu
PRM: îhâm
UHD: Atunci m-oi duce. De ce? Îi ceva?
PRM: Păi nu, mă gândeam că te duci la pronunţare sau… (pronunțarea la ÎCCJ în dosarul lui Alexandru Uioreanu – n.red.)
UHD: Nu trebuie. Se anunţă..
PRM: Îhâm
UHD: Adică no, dacă vrei poţi. Dar n-are nici un rost! În afară să citească, ce să..?
PRM: Păi nu. Nu ştiu care-s procedurile.
UHD: Ştii..
PRM: No bine atuncea.. Ne mai auzim.
UHD:.. (neinteligibil)… mâine seară îţi mai povestesc

Horea Uioreanu a fost trimis în judecată într-un dosar, în care este acuzat că ar fi primit informații despre ancheta care îl viza, de la un fost ofițer SRI. În schimbul informațiilor, Uioreanu i-ar fi promis fostului lucrător SRI că îi facilotează trecerea la Serviciul de Informații Externe.

În declarația dată la DNA subofiţerul SRI Anca Albu, aceasta spune că i-a înmânat un CV lui Mihnea Iuoraș din decembrie 2012 pentru a o ajuta să ajungă la SIE. „Văzând că nu se întâmplă nimic, la una din întâlnirile noastre l-am întrebat ce se mai știe de acel CV. Mihnea Iuoraș mi-a spus că are anumite cunoștințe care ar putea să mă ajute, dar o relație mult mai apropiată cu domnul Meleșcanu o are Uioreanu și va vorbi cu acesta”.

Rechizitoriul din dosarul informațiilor, în care este inculpat și fostul subofițer SRI Anca Albu, arată că scurgerile au dus la disfuncții în dosarul DNA Cluj 4/P/2014, acesta fiind numărul dosarului în care Uioreanu a fost trimis în judecată alături de consilierul Ioan Petran și de oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean și Gabriel Davidescu.