Stenograme incendiare. Cum funcționează rețeaua de discreditare USR- procurori DNA- jurnaliști

Guseth a fost propunerea fostului premier Dacian Cioloș pentru funcția de ministru al Justiției. Are o relație apropiată cu fostul ministru PD-L al Justiției, Monica Macovei, și cu fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi.

03 mai 2023, 22:39

Interceptări dintr-un dosar de corupție arată cum șefa Freedom House România, Cristina Guseth, organizație finanțată de George Soros, ar fi comandat articole negative de presă (într-un limbaj licențios) la adresa judecătoarei Lia Savonea. Guseth se punea de acord cu procurori membri ai unor ONG-uri, dar și cu jurnaliști, pentru a pregăti o campanie negativă de presa împotriva judecătoarei Savonea ce ocupa atunci funcția de presedinte CSM , în prezent judecător ICCJ.

În discuție sunt invocați jurnaliștii Ionel Stoica, Alex Costache, Virgil Burlă și Liviu Avram. Aceștia se aflau în contact cu procurorii DNA Cristian Ardelean și Alexandra Lăncrănjan, membri ai unor ONG-uri de magistrați, organizații apropiate/ sprijinite de Freedom House.

Guseth solicita declanșarea unei campanii negative la adresa judecătoarei Savonea pentru că “dacă nu este deloc f… (cuvânt licențios) în presă, asta face ce vrea”. În discuție era invocat un ghid de comunicare între magistrați și jurnaliști. Articole negative au fost publicate ulterior discuțiilor, conform strategiei solicitate de Guseth, scrie psnews.ro

Guseth este o apropiată a USR alături de lideri ai ONG-urilor Active Watch (Mircea Toma, acum membru CNA din partea USR), Vedem Just ( înființată de judecătorul Cristi Dănileț). În cadrul Active Watch (fosta Agenție de Monitorizate a Presei) a activat și partenera de viață a liderului USR Cristian Ghinea. Active Watch este coordonată acum, după retragerea lui Mircea Toma, de Liana Ganea, sora partenerei lui Ghinea.

În slujba partidului! Dovada ipocriziei fără margini! Cătălin Tolontan și tabloidul Libertatea iau bani de la USR! Cum a devenit ziarul fetei de la pagina 5 oficiosul partidului reziștilor?! Știri pozitive la 2.000 de euro bucata!

Interceptările apar în dosarul deschis de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) pe numele foștilor procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean. Pe 31 mai 2019, procurorii Secției Speciale au obținut un mandat de supraveghere tehnică, iar pe 5 iunie 2019 au reușit să intercepteze convorbirile telefonice dintre procurorul Cristian Ardelean și șefa ONG-ului Freedom House, Cristina Guseth.

Ce spune Ionel Stoica despre stenograme

Azi, de Ziua Internațională a Libertății Presei, am aflat că în vara anului 2019 am fost filat de Secția Specială (chiar de celebra Adina Florea- s-a pensionat între timp, dar totul era supervizat de Gheorghe Stan- în prezent judecător CCR) pentru că am scris, în Ziare.com, de fosta șefă CSM, Lia Savonea. Mai erau 2-3 jurnaliști care scriau atunci de abuzurile Secției Speciale, ale Inspecției Judiciare și ale CSM. O deranjam pe Doamna, așa că Secția Specială a decis să încalce toate legile posibile și să pună sub supraveghere jurnaliști și membri ai societății civile. Ca în Rusia lui Vladimir Putin.
Tot ce am scris, în perioada 2017-2019, s-a confirmat- judecătorii și procurorii care au fost sancționați de CSM/sau excluși din magistratură au câștigat în instanță, iar anchetele abuzive ale Secției Speciale au fost clasate sau urmează să fie clasate.
Nu s-a schimbat mare lucru nici în prezent, mai sunt tot vreo 2-3 jurnaliști are scriu despre derapajele din Justiție, subiectul lipsește de pe agenda publică, dar am vrea să intrăm cu viteza luminii în Schengen. Las în comentarii un articol de astăzi din Politico, România este la coada Europei în clasamentul libertății presei.