STENOGRAME INCENDIARE în cazul inspectoarei din Constanţa care a luat mită: „Am o prietenă bogată, dă 5.000 de euro, e disperată. Ne vedem diseară. Mi-a lăsat primul kil de nuci”

Au apărut stenograme incendiare în cazul inspectoarei din Constanţa, care a luat mită 5.000 de euro. Femeia a recunoscut că a acceptat banii de la un părinte disperat să-şi trasfere copilul de la o şcoală gimnazială la un colegiu naţional cunoscut.

05 mai 2022, 22:59
STENOGRAME INCENDIARE în cazul inspectoarei din Constanţa care a luat mită: „Am o prietenă bogată, dă 5.000 de euro, e disperată. Ne vedem diseară. Mi-a lăsat primul kil de nuci”

STENOGRAME INCENDIARE în cazul inspectoarei din Constanţa care a luat mită. Procurorii au făcut publice discuţiile de pe WhatsApp pe care complicele Amet Migladia le-a avut cu fosta inspectoare Iulia Cristina Cabrancea.

STENOGRAME INCENDIARE în cazul inspectoarei din Constanţa care a luat mită

Citeşte şi Ce scumpă e „școlarizarea” la Constanța! Părinții unui elev de școală primară i-au dat o șpagă de 5.000 de euro unei inspectoare ca să-l transfere la un colegiu național din oraș! DNA-ul a săltat-o și acum riscă pușcăria

Potrivit procurorilor, Amet Migladia şi Iulia Cristina Cabrancea erau prietene bune.

„Suspecta Amet Migladia o cunoştea pe inculpată, aceasta din urmă fiind inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, între ele existând o relație de prietenie foarte apropiată. Tribunalul reţine, în acest sens, conţinutul unor convorbiri prin mesaje, din care rezultă că cele două îşi comunicau reciproc gânduri şi activităţi intime, de unde rezultă că aveau încredere una în cealaltă şi, totodată, aveau influenţă una asupra celeilalte în legătură cu acceptarea unor rugăminţi, cereri sau sugestii”, potrivit hotărârii nr. 149/2022 din 29.04.2022, publicate de Consiliul Superior al Magistraturii, scrie edupedu.ro. 

Iniţial, discuțiile despre șpagă erau prin mesaje scrise explicite, dar pe măsură ce au avansat lucrurile, procurorii au observat că cele două au început să aibă discuţii codificate. În locul sumelor de bani, Amet Migladia şi inspectoarea din Constanţa foloseau cuvinte precum „kilograme de nuci”.

Amet Migladia: „Putem să vorbim ceva confidenţial? Am o prietenă bogată, Fii-sa a dat în a 4-a la „Mircea” şi a căzut. VREA LA „MIRCEA”. Dă 5000 de euro. Gândeşte-te. Vezi ce poţi face. E ##### şi e disperată să fie la ######”

Iulia Cristina Cabrancea: „Lasă-mă puţin…şi vorbim. Aloooo! Copilul de la ######…cum îl cheamă? (răspuns: **** de la şcoala 43). Să se pregătească, Urgent. Sper că mai vrea. Am făcut tumbe şi poate îmi iese, dar trebuie să mă mişc iute”.

La data de 07 septembrie 2021 Amet Migladia îi transmite inculpatei: „Prietena a pregătit ,,prăjitura”, doar să ţi-o livrez., să-mi spui paşii şi când vrei. ######### câte grame să aibă ca să fie Ok?”.

Inculpata răspunde: „Mâine. Vorbim dimineaţă să-ţi dau reţeta. 1 kg de nucă”

Răspuns Amet Migladia: ,,Ne vedem diseară să-ţi dau”. Mi-a lăsat ce trebuie….primul kil”.

La data de 9 septembrie 2021 Amet Nigladia transmite inculpatei: „Am ajuns. Vezi că sunt în stânga când ieşi în intersecţie. ######, iau 4 kg nucă luni, sunt la ea, dacă vrei în seara asta îi iau ţi treci să-ţi dau mâine…”

Inculpata răspunde: Ne vedem luni”.

Potrivit procurorilor, sunt şi alte mesaje din care se înţelege în ansamblu că cele 1 kg, 4 kg nucă, prăjitura, sunt de fapt 1.000, respectiv 4.000 euro, aşa cum a comunicat direct Amet Migladia în prima convorbire legată de acest aspect. Suspecta Steriuş a declarat ca nu a discutat cu Amet Migladia despre ce demersuri urmau să fie facute, ci s-a ocupat doar de redactarea/depunerea acordului de transfer la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, de la şcoala pe care o frecventa fiica sa.

Inspectoare Iulia Cristina Cabrancea a recunoscut totul, declarând initial că în contextul unei discuții purtate cu suspecta Amet Migladia, în perioada sfârşitului lunii august 2021, aceasta a întrebat-o dacă era posibil transferul unui copil de la o şcoala gimnazială, la Colegiul National Mircea cel Bătrân, în condițiile în care elevul respectiv picase examenul de admitere.

Aceasta a precizat ca Amet Migladia a revenit cu alte mesaje din care rezulta că persoana respectivă, despre care ulterior a aflat că se numea Steriuş, mama elevei, era dispusă sa plătească suma de 5.000 de euro în schimbul transferului. Inculpata i-a raspuns suspectei Amet Migladia că urma să verifice şi să vadă dacă se putea face ceva, iar într-una dintre şedintele săptămânale de la nivelul ISJ Constanta, a aflat ca la nivelul Colegiului Mircea cel Bătrân se va forma o nouă clasa, formata din elevii care nu au promovat la examenul de admitere.

În acest context, inculpata i-a comunicat prietenei sale să îi spună cunoştintei sale (Steriuş) să mearga la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi să depună o cerere pentru ca fiica sa să fie înmatriculată pentru clasa a V-a. După cum rezulta din înscrisurile ridicate în cursul urmaririi penale, transferul elevei de la Şcoala Generală nr.43 a fost realizat.

Din declaraţiile suspectelor Steriuş şi Amet Migladia rezultă că acestea au recunoscut savarşirea faptelor şi au relatat desfăşurarea evenimentelor astfel cum s-a reţinut anterior, declaraţiile lor coroborându-se între ele, cu declaraţiile inculpatei, dar şi cu mesajele între inculpată şi Amet Migladia pe aplicația WhatsApp, precum şi cu documentele depuse, respectiv încheiate în legătură cu transferul elevei la Colegiul National Mircea cel Bătrân.

Tribunalul Constanța a decis definitiv că admite cererea prin care DNA Contanța renunță la urmărirea penală pe numele mituitorului – adică al părintelui și pe numele complicei acestuia, adică o prietenă comună pe care mama o avea cu inspectoarea și care a intermediat șpaga.

Inspectoarea s-a ales cu o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare și interzicerea, pentru un an, a dreptului de a fi ales într-o funcție de conducere într-o instituție publică.

Citeşte şi Scandalul elevilor olimpici cazaţi în condiții mizere la Craiova continuă. Cât au costat, de fapt, mesele copiilor