Stenograme şocante în scandalul privind înţelegerile dintre agenţiile de turism. Cum erau păcăliţi turiştii români

Consiliul Concurenţei a sancţionat 13 agenţii de turism şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi în valoare circa 11,5 milioane de lei (aproximativ 2,45 milioane euro), pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice prin agenţii de turism. Mai exact, agenţiile de turism sunt acuzat că au format un cartel care a dus la scumpirea produselor turistice în perioada 2013-2016. Într-o stenogramă publicată de Capital, se arată că Paralela 45, ca iniţiator al cartelului, a constrâns alte firme din domeniu să adopte un comportament anti-concurenţial.

RomaniaTV.net
15 ian. 2019, 10:38

„Stiti cum e ca la mafie, mânca-v-ar mama, hai să facem o regulă, ca la mafie. Dacă tot cedăm, hai să stabilim să cedăm X. Gândiţi-vă că dacă fraierul face turul la agenţii, dacă preţul de vânzare e 590 şi noi stabilim şi putem să stabilim şi se duce vorba bă, 2%, dacă el găseşte 2% cedat de peste tot, într-un fel sau altul se închide cercul”, sunt cuvintele lui Alin Burcea, conform unei stenograme publicate de Capital.

Conform sursei citate, declaraţiile au fost făcute într-un spaţiu privat, la o întâlnire de la Predeal. Declaraţiile au fost filmate şi postate pe youtube, ulterior ele fiind şterse. Alin Burcea era filmat când le explica mai multor agenţii de ce trebuie să fixeze un preţ minim în piaţă. El a făcut referire la turist ca fiind FRAIERUL care face turul agenţiilor, ceea ce nu i-a lăsat indiferenţi pe cei de la Consilul Concurenţei.

Înregistrările au intrat în posesia instituţiei şi astfel s-a demarat o anchetă.

Consiliul Concurenţei a anunţat, luni, că a sancţionat 13 agenţii de turism şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi în valoare circa 11,5 milioane de lei (aproximativ 2,45 milioane euro), pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice prin agenţii de turism.

Astfel, în perioada iunie 2013 – septembrie 2016, un număr de 13 agenţii de turism şi-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor sau a pachetelor turistice comercializate.

Din totalul amenzilor de 11,5 milioane de lei, cea mai mare sancţiune a fost aplicată Touring Europabus România, în valoare de 5,397 milioane lei, urmată de Prestige Tours International (2,139 milioane lei), Paralela 45 Turism (1,723 milioane lei), Eximtur (685.116 lei), Happy Tour (519.597 lei), Aerotravel (400.754 lei), Prompt Service Travel Company (186.084 lei), Nova Travel (124.616 lei), Fibula Air Travel (88.310 lei), Tez Tour (55.930 lei) şi Rezeda World Travel (28.780 lei).

La polul opus, cu sancţiuni pecuniare mai reduse, s-au situat agenţiile de turism Air Fla (9.618 lei) şi Corali Holidays (6.644 lei).

Mai multe agenţii, printre care si Happy Tour, au anunţat că vor depune contestaţie şi că speră să aibă câştig de cauză şi să scape de sancţiune.