Stetoscopul care detectează Covid-19, creat de cercetătorii elveţieni

Stetoscopul care detectează Covid-19. Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Geneva (HUG) sunt în etapa finală a realizării unui dispozitiv, care cu ajutorul inteligenţei artificiale poate detecta coronavirusul, potrivit agenţiei EFE.

05 feb. 2021, 08:35
Stetoscopul care detectează Covid-19, creat de cercetătorii elveţieni
Stetoscopul care detectează Covid-19

Stetoscopul care detectează Covid-19. Procesul de creare a celui denumit ″pneumoscop″⁣, de către medicul care l-a conceput, Alain Gervaix, a început în anul 2017, atunci cu obiectivul de a detecta pneumoniile. Dar venirea pandemiei de COVID-19 a schimbat abordarea, pentru a se reuşi de asemenea descoperirea coronavirusului în plămâni.

Citeşte şi: CEDO a amendat Elveţia pentru o cerşetoare româncă

Stetoscopul care detectează Covid-19

Conectat la un telefon inteligent sau la o tabletă, stetoscopul este dotat cu un algoritm realizat pe baza datelor culese din sunetele pulmonare ale pacienţilor, întrucât fiecare boală sau infecţie pulmonară, indiferent că este vorba despre astm, pneumonie, bronşită sau COVID-19, face ca plămânul să scoată un sunet diferit în timpul respiraţiei.

Algoritmul, denumit ″DeepBreath″⁣ (respiraţie profundă), a fost elaborat de Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), unul dintre principalele centre tehnologice în Elveţia.

Rezultatele preliminare par să indice că ″DeepBreath″⁣ poate să descopere COVID-19 inclusiv la pacienţii asimptomatici, până în prezent detectând până la 8 din 10 cazuri pozitive la testele PCR, scrie Agerpres.

O persoană din Elveţia a murit la o săptămână după vaccinare

O persoană din Elveţia care a fost între primele din ţară vaccinate împotriva Covid-19 cu serul Pfizer/ BioNTech a murit, au anunţat miercuri oficialii cantonului Lucerna fără a explica însă dacă decesul este legat de administrarea dozei.

Un purtător de cuvânt a spus că acest caz este cunoscut şi că problema a fost raportată Swissmedic, organismuld e reglementare a medicamentelor. Nu au fost oferite detalii, nici legat de perioada de la inoculare până la deces, scrie Reuters, citat de News.ro.

Primele vaccinări din Elveţia au avut loc în Lucerna, săptămâna trecută, iar vaccinul dezvoltat de Pfizer cu partenerul german BioNTech este administrat cu prioritate persoanelor vârstnice.

Milioane de doze din acest vaccin au fost administrate deja în mai multe ţări din lume. În urma administrării au apărut câteva reacţii alergice, la fel şi în cazul administrării vaccinului dezvoltat de Moderna, însă fără a pune vieţi în pericol.

Elveţia va trebui să decidă pe cine să salveze în eventualitatea că va fi colpleşită de pandemia de coronvirus, cum s-a întâmplat şi în Italia, în primul val pandemic. Medicii elveţieni ar putea fi nevoiţi să aplice criterii de triaj al pacienţilor, arată ziarul La Stampa.