Știai că poți face toxiinfecție alimentară de la apă? Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă: „Are un gust ciudat, iar microorganismele își fac de cap”

Știai că poți face toxiinfecție alimentară de la apă? Simptomele acestei boli includ adesea dureri de stomac, diaree și vărsături și încep, de obicei, la câteva ore sau câteva zile după ce ați consumat alimentele. Majoritatea oamenilor au o formă ușoară și se ameliorează fără tratament.

28 aug. 2023, 11:20
Știai că poți face toxiinfecție alimentară de la apă? Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă: „Are un gust ciudat, iar microorganismele își fac de cap”
Știai că poți face toxiinfecție alimentară de la apă?

Știai că poți face toxiinfecție alimentară de la apă și nu doar de la mâncare? Cauzele sunt germenii sau alte lucruri dăunătoare din alimente sau băuturi. Uneori, această boală provoacă boli grave sau complicații.

Citește și: Mare atenție! Ce se întâmplă dacă consumi porumb fiert. Avertisment alarmant al unui medic infecționist

Știai că poți face toxiinfecție alimentară de la apă?

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș a explicat cum pot fi prevenite toxiinfecțiile alimentare, dar și cele de la lichide

De multe ori știm bine ce avem de făcut și nu facem totuși, din comoditate, mergând pe ideea că nu ni se va întâmpla nouă sau că vom face o formă ușoară. Partea de igienă înseamnă o educație, sunt primii șapte ani de acasă, apoi educația medicală. Nu vorbim doar de spălatul mâinilor care ar trebui să se facă corect și când trebuie, nu doar un lucru mecanic.

Este și igiena alimentară. Este evident că în momentul în care alimentele nu sunt depozitate corespunzător pe vreme de caniculă, în momentul în care alegem să mâncăm unde e mai ieftin sau unde nimerim, s-ar putea ca un cost mic, pe moment, să nu fie chiar așa în final, să ajungem să ne stricăm vacanța și să dăm mai mult pe medicamente.

Spunea cineva că dacă mâncăm ieftin, s-ar putea să ne coste mult pe urmă. Așa este. Prepararea în vreme de caniculă și de căldură poate să însemne toxiinfecții alimentare mai ușoare sau mai grele, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, pentru Dcmedical.ro.

Poți să ajungi să faci toxiinfecție alimentară și de la lichide. Știți că e toxiinfecție alimentară care pleacă de la bere? E o situație relativ frecventă. Berea și lichidele, chiar dacă nu sunt perisabile, dacă stau o perioadă nedefinită în căldură și în soare vor da acest lucru.

Știți că apa plată îmbuteliată uneori are un gust ciudat, dar noi trecem peste asta și plecăm de la ideea că nu ni se va întâmpla nimic. Orice aliment, orice lichid, poate în final să însemne un loc unde microorganismele își fac de cap”, a mai explicat dr. Adrian Marinescu.

Toxiinfecția alimentară, simptome

Simptomele variază în funcție de cauza bolii. Acestea pot începe în câteva ore sau în câteva săptămâni, în funcție de cauză, însă cele mai comune sunt:

– Stomac deranjat.

– Vărsături.

– Diaree.

– Diaree cu scaune cu sânge.

– Dureri de stomac și crampe.

– Febră.

– Dureri de cap.