Stimularea profundă a creierului, o soluție inovatoare pentru pacienții români cu boala Parkinson

Boala Parkinson afectează profund viața pacienților și a familiilor acestora. Simptome precum tremorul, rigiditatea musculară și bradikinezia pot face imposibile activități zilnice esențiale, cum ar fi mersul, alimentația sau chiar ridicarea din pat.
Alina Costache
19 feb. 2025, 17:42
Stimularea profundă a creierului, o soluție inovatoare pentru pacienții români cu boala Parkinson

Într-un interviu exclusiv, Prof. Dr. Atilla Yilmaz, specialist în neurochirurgie la Spitalul Medicana Atașehir, explică beneficiile intervenției de stimulare profundă a creierului (DBS) și cum această procedură revoluționară poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților români.

Cum funcționează stimularea profundă a creierului?

DBS presupune implantarea unor electrozi în zone specifice ale creierului, care trimit impulsuri electrice pentru a regla semnalele anormale responsabile de simptomele bolii Parkinson. Spre deosebire de alte intervenții chirurgicale, nu este necesară îndepărtarea oaselor craniene, ci doar realizarea a două mici incizii pentru inserarea electrozilor.

Dacă realizăm această intervenție la pacienții potriviți, folosind cea mai avansată tehnologie, ne putem aștepta la o îmbunătățire de cel puțin 80% a calității vieții. Tremorul poate fi complet oprit, pacientul poate merge fără sprijin și își poate continua viața independent” – explică Prof. Dr. Atilla Yilmaz.

Parkinson

DBS: O soluție pentru pacienți și pentru familiile lor

Boala Parkinson nu afectează doar pacientul, ci și familia acestuia. Dependența permanentă de un îngrijitor impune un efort emoțional și financiar semnificativ. Prin DBS, pacienții își recapătă independența, putând să se deplaseze, să se hrănească și să-și îndeplinească sarcinile zilnice fără ajutor.

Nu doar pacientul are de câștigat, ci și familia lui. Odată ce simptomele se ameliorează, rudele nu mai sunt nevoite să ofere îngrijire permanentă. Practic, această intervenție schimbă viața întregii familii” – subliniază specialistul.

Parkinson

Cum poate beneficia un pacient român de această procedură?

Pacienții care doresc să urmeze acest tratament la Medicana Atașehir beneficiază de un pachet complet de îngrijire:

Evaluare medicală detaliată – Se realizează o serie de teste pentru a determina dacă pacientul este un candidat potrivit pentru DBS.

Intervenția propriu-zisă – Procedura este minim invazivă, iar pacientul rămâne treaz în timpul implantării electrozilor pentru a testa eficiența stimulării.

Perioada de ajustare și recuperare – După intervenție, pacienții rămân sub observație timp de 10-15 zile pentru reglarea optimă a impulsurilor electrice și pentru reabilitare.

Terapie personalizată – Pe lângă ajustarea dispozitivului, pacienții beneficiază de terapie fizică, logopedie, consiliere nutrițională și sprijin psihologic pentru a se adapta noii lor vieți.

Parkinson

Scopul nostru nu este doar să efectuăm o operație, ci să îmbunătățim viața pacienților și a familiilor lor. De aceea, oferim acest tratament ca un pachet complet, asigurându-ne că pacientul obține cele mai bune rezultate posibile” – precizează Prof. Dr. Atilla Yilmaz.

Un nou început pentru pacienții cu Parkinson

Pentru pacienții români care se confruntă cu simptome severe și caută o soluție eficientă, stimularea profundă a creierului reprezintă o șansă reală la o viață mai bună. Cu tehnologie de ultimă generație și o echipă medicală experimentată, Spitalul Medicana Atașehir le oferă pacienților acces la unul dintre cele mai avansate tratamente disponibile la nivel internațional.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”