Stimulente pentru vaccinare. Anunţul ministrului Sănătăţii: „Vor exista stimulente pentru persoanele nevaccinate, tichete de masă, spre exemplu, dar şi pentru persoanele care s-au vaccinat deja, loterii cu premii consistente”

Campania de vaccinare se află în mare impas, iar ministrul Sănătăţii ia în calcul acordarea unor stimulente substanţiale atât pentru persoanele nevaccinate, dar şi pentru cele care deja s-au vaccinat. Ministrul aşteaptă acum decizia Guvernului pentru a implementa aceste stimulente.

29 iul. 2021, 23:02
Stimulente pentru vaccinare. Anunţul ministrului Sănătăţii: „Vor exista stimulente pentru persoanele nevaccinate, tichete de masă, spre exemplu, dar şi pentru persoanele care s-au vaccinat deja, loterii cu premii consistente”

Ministrul Sănătăţii a declarat, la TVR, că doar 30% din populaţia din România s-a vaccinat, „mult sub ce ar trebui să fie„. Pe cale de consecinţă, autorităţile se mobilizează pentru a lua măsuri de accelerare a acestei campanii.

E foarte clar că procesul de vaccinare e mult încetinit, mult sub ce ar trebui se fie. Avem cam 30% din populaţie vaccinată. E cumva un paradox că acum când avem suficient vaccin, suficientă capacitate tehnică şi suficient personal medical vaccinator, dorinţa populaţiei e scăzută. E clar că trebuie luate măsuri de accelerare. 

Citeste si Bărbat vaccinat cu schema completă, în stare gravă după ce s-a infectat cu tulpina Delta. Premieră în România

În zonele ţării în care s-a vaccinat masiv, e clară implicarea autorităţilor locale sau a medicilor de familie. În celelalte zone în care nu s-a vaccinat suficient, implicarea tuturor factorilor care ar fi putut să convigă populaţia să se vaccineze a fost redusă. Au fost organizate caravane în marea majoritate a localităţilor rurale, însă dorinţa de vaccinare nu a fost pe măsura capacităţii organizatorice şi a disponibilităţii vaccinurilor„, a precizat ministrul Sănătăţii.

Stimulente pentru vaccinare. Ministrul Sănătăţii: „Vor exista stimulente pentru persoanele nevaccinate, dar şi pentru persoanele care s-au vaccinat deja”

Ioana Mihăila a abordat şi subiectul stimulentelor care le vor putea fi date persoanelor indecise pentru a se vaccina.

Am analizat ce a funcţionat în alte ţări şi acele lucruri care s-au implementat si au avut rezultate au fost prezentate coaliţiei şi premierului. În funcţie de decizia pe care o ia Guvernul, să vedem cum prioritizăm implementarea stimulentelor. E vorba de bonuri de masă, dar şi de stimulente pentru persoanele care s-au vaccinat deja, loterii cu premii consistente. Urmează să vedem cum organizăm şi dacă exista acordul Guvernului„, a explicat ministrul.

Citeste si Medicul Radu Ţincu, semnal de alarmă privind eficienţa vaccinului împotriva noilor tulpini ale coronavirusului

Ministerul Sănătăţii vine în sprijinul medicilor de familie care vaccinează anti-COVID

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că este în pregătire o ordonanţă de urgenţă prin care vaccinarea la domiciliu de către medicii de familie va fi remunerată cu 50% mai mult decât vaccinarea în cabinete. De asemenea, Ioana Mihăilă a lămurit problema întârzierii plăţii către medicii de familie implicaţi în campania de vaccinare.

Banii vin prin CNAS, noi am alocat buget suficient, iar daca actele au fost transmise de medicii de familie în timp util, casele judeţene au putut să facă plăţile la timp. În plus, pregătim o OUG prin care vaccinarea la domiciliu de către medicii de familie va fi plătită cu 50% mai mult decât vaccinarea în cabinetele acestora. Facem acest lucru tocmai pentru a determina medicii de familie să vină mai aproape de comunitate şi de pacienţi.

Avem şi un proiect prin care să ajutăm medicii de familie, medicii şcolari, sp comunice mai eficient cu persoanele din lista proprie, cu persoanele din comunitate despre beneficiile vaccinării. Există tehnici de comunicare care ajută mai eficient la schimbarile comportamentale. Prin DSP-uri se vor organiza traininguri de comunicare„, a mai spus ministrul.