Stolojan, atac la Ungureanu: Putea reîntregi salariile, dar n-a avut inspiraţia să cheme FMI

Mihai Răzvan Ungureanu a pierdut la mustaţă ocazia de a primi laurii pentru mărirea veniturilor, lauri care îi revin acum lui Ponta. Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat în direct la România TV că MRU a avut banii necesari, dar a fost depăşit de realitate. Europarlamentarul a mai spus că Guvernul Ungureanu nu a avut inspiraţia de a chema delegaţia FMI în ţară pentru a discuta măsurile pentru reîntregirea salariilor.

RomaniaTV.net
04 mai 2012, 20:45
Stolojan, atac la Ungureanu: Putea reîntregi salariile, dar n-a avut inspiraţia să cheme FMI

„Guvernul Ungureanu avea obligaţiasă refacă bugetul pe 2012, ţănând seama de noul PIB prevăzut pe 2012. Guvernul Ungureanu poate n-a avut timp, poate n-a avut inspiraţia să cheme imediat în momentul în care s-a ştiut că există acest plus la PIB, să cheme misiunea FMI, a Băncii Mondiale în ţară să se rediscute rapid aceste cifre şi desigur să se ia măsurile. (…) Ungureanu e departe de realitatea. Media de 40% venituri ale bugetului din PIB nu poate fi realizată în România sub nicio formă. Avem un alt sistem fiscal decât în ţările care dau această medie, precum Germania, Franţa. N-a fost informat. Blejnar a spus că a realizat mai multe venituri decât se prevăzuse, ceva s-a făcut, dar evaziunea există în continuare. Ungureanu i-a cerut iniţial ANAF-ului să crească cu măcar 1,5 puncte procentuale ponderea veniturilor statului. Era o ţintă realizabilă într-un an de zile, dar nu în două luni”, a spus Theodor Stolojan la România TV.

Theodor Stolojan este de părere că moţiunea de cenzură prin care cabinetul Ungureanu a fost demis este o lecţie dură pentru PDL.

„Moţiunea de cenzura este din păcate o lecţie cruntă pentru PDL care trebuie să înţeleagă că în România un partid aflat într-o coaliţie la guvernare nu poate ceda funcţia de prim-ministru fără să apară fusiri în coaliţie. Faptul că PDL pierzând din credibilitate a intrat într-o stare de nervozitate, o situaţie în care foarte mulţi colegi de-ai mei cereau o schimbare şi s-a gândit că dacă schimbăm premierul, PDL îşi va reveni în credibilitate”, a explicat Stolojan.

Europarlamentarul este de părere că adoptarea moţiunii de cenzură a fost o surpriză şi pentru USL, care nu a fost pregătit cu un program de guvernare pe termen scurt.