Stolojan: „Voi vota pentru Blaga, dacă va candida din nou la şefia PDL” VIDEO

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a afirmat marţi seara, la România TV, că îl va susţine pe Vasile Blaga la Convenţia Naţională a PDL pentru a rămâne la cârma partidului, susţinerea sa fiind un semn de respect faţă de cel care şi-a asumat conducerea partidului în circumstanţe nefavorabile.

29 ian. 2013, 18:20
Stolojan: „Voi vota pentru Blaga, dacă va candida din nou la şefia PDL” VIDEO

Întrebat cum vede criticile aduse din interiorul PDL lui Vasile Blaga, în urma rezultatului de la alegerile parlamentare, Theodor Stolojan a răspuns: „Aş vrea din partea colegilor mei un răspuns cinstit la întrebarea ‘Ce anume îi reproşăm lui Vasile Blaga?’. El a preluat conducerea partidului în circumstanţe dificile, după alegerile locale (…) Rezultatul din alegerile parlamentare este un eşec, dar fiecare membru al PDL trebuie să se întrebe ce a făcut dânsul pentru a împiedica eşecul.

Stolojan a precizat că, în 2011, când PDL a avut de ales între Emil Boc şi Vasile Blaga, el a votat pentru Boc deoarece ar fi fost nedrept ca acesta să fie sancţionat deşi a conduc partidul şi Guvernul pe durata a trei ani foarte dificili. Dintr-un considerent similar, Stolojan îl susţine acum pe Blaga. „Dacă Vasile Blaga candidează din nou pentru preşedinţia PDL, voi vota pentru el pentru că eu consider că nu i se poate imputa direct rezultatul din alegeri (…) Mă interesează să respect munca unui om care s-a angajat să facă ce se putea face în condiţiile de atunci”, a apreciat europarlamentarul.

Acesta a invocat şi experienţa pe care a avut-o în cadrul PNL. „Ştiu foarte bine din PNL ce înseamnă nerecunoştinţa unui partid faţă de un om care munceşte foarte mult pentru un rezultat”, a mai spus Stolojan.

De asemenea, deputatul Alin Popoviciu i-a reproşat unui dintre contestatarii lui Blaga, primarul din Arad Gheorghe Falcă, faptul că nu îşi asumă deschis opţiunea pentru o candidatură la şefia PDL sau pentru desemnarea în vederea alegerilor prezidenţiale din 2014.

„E clar: domnul Falcă îşi doreşte foarte mult să conducă PDL-ul, să conducă România. E dreptul lui şi mă bucur; e un om tânăr, activ, dar să le spună în faţă celor de la care vrea susţinere că atâta timp cât stă la Arad  şi spune lucrurile astea ascuns după o perdea, are o problemă. El simte că nu are încă susţinerea pe care şi-o doreşte şi ar trebui să se întrebe de ce”, a declarat Popoviciu.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, afirmă că în prezent nu există ideea de competiţie în PDL pentru că „cineva nu o doreşte”, adăugând că îşi va anunţa decizia de a candida sau nu pentru funcţii de conducere doar în momentul în care sunt stabilite alegerile interne.

Întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă intenţionează să candideze pentru o funcţie de conducere în PDL, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, care este şi purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene a partidului, a declarat că în partid nu există ideea de competiţie în acest moment, transmite corespondentul Mediafax.

„În acest moment, nu există ideea de competiţie în interiorul PDL, de aceea nu se pot vehicula nume pentru conducere. Pot fi şi unii oameni care se autopropun, ca domnul Blaga, dar până la competiţie constat că mai este mult timp”, a spus el.

Întrebat când crede că va veni momentul unei competiţii interne, Falcă a spus că nu ştie, însă „era nevoie de mult de competiţie, dar cineva nu o doreşte şi o împinge cât mai departe în timp”.

Gheorghe Falcă a spus că va anunţa dacă va candida sau nu pentru o funcţie de conducere în PDL doar în momentul în care sunt decise alegerile interne.

Pe de altă parte, el a reluat ideea că „Blaga şi Biroul de conducere sunt responsabili pentru dezamăgirea electoratului de dreapta”.

„Era normal să-şi depună mandatul şi să intrăm într-o competiţie”, a afirmat Falcă.

El crede că alegătorii de dreapta au fost dezamăgiţi la alegerile din 2012 pentru că nu a existat un lider puternic.

„Un milion de oameni nu au venit la vot să ne sprijine de la alegerile locale la cele parlamentare. Acei oameni, care sunt de dreapta în competiţia electorală, au stat acasă pentru că nu au văzut un lider puternic de dreapta şi nu le-am dat încredere. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la USL, care de la referendum a scăzut cu aproape trei milioane de voturi. Deci, avem o problemă de lideri în România. Şi astăzi liderii USL sunt sub partid, cum şi domnul Blaga este sub partid”, a spus Falcă.