Volodimir Zelenski, discurs fulminant în Parlamentul European după ce cererea de intrare în UE a fost admisă: „Cred că dreptul nostru este să fim egali. Sunt mii de oameni ucişi”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a ținut un discurs în Parlamentul European. La final, a fost aplaudat în picioare de europarlamentari.

01 mart. 2022, 14:10

Volodomir Zelenski şi-a argumentat marţi cererea de aderare la Uniunea Europeană. „Sunt foarte mulţumit de ceea ce am văzut aici, de ceea ce am auzit aici. Sunt foarte fericit că simt această atmosferă. Suntem uniţi şi acesta este motivul pentru care sunt fericit acum. Nu am ştiut că acesta este preţul pe care urmează să îl plătim şi este o tragedie. Este un preţ foarte mare pe care trebuie să îl plătim. Sunt mii de oameni care au fost ucişi şi un singur război.”, a declarat Volodomir Zelenski.

Atac cu rachete asupra unei baze militare ucrainene, la 15 kilometri de graniţa cu România

„Nu îmi citesc discursul de acum de pe o hârtie pentru că realitatea din ţara noastră este cu totul şi cu totul alta.

Acum, trebuie să facem faţă vieţii reale. Cred că dreptul nostru este să fim egali, la fel cum sunteţi şi dumneavoastră. Suntem cei mai puternici oameni şi cei mai buni oameni. Ucrainienii sunt incredibili. Foarte des ne place să spunem că suntem peste ceilalţi şi ne bucurăm, într-un fel, că puteţi să vedeţi acest lucru. Sunt convins că vedeţi acum direcţia europeană a Ucrainei. Mi-ar plăcea să aud că această opţiune europeană a ucrainienilor pentru dumneavoastră este una care este sprijinită.

Dimineaţa de astăzi a fost una tragică pentru noi. Două rachete au lovit Harkovul. Sunt mulţi ruşi, de asemenea, acolo. Sunt peste 20 de universități acolo, este oraşul care are cele mai multe universităţi din ţara noastră. Sunt oameni deştepţi, sunt oameni inteligenţi, sunt oameni educaţi acolo. Este  şi cea mai importantă piaţă acolo – Piaţa Libertăţii – şi se spune că este cea mai mare piaţă din Europa. Vă puteţi imagina, în această dimineaţă, două rachete au lovit această Piaţă a Libertăţi şi foarte mulţi oameni au fost ucişi acolo. Este un atac la libertate. Luptăm pentru libertatea noastră.”, a mai spus Volodimir Zelenski, fiind aplaudat la scenă deschisă.

Cele patru scenarii în care Rusia poate lansa un atac nuclear, conform documentului aprobat de Putin în 2020: „Dacă un potenţial agresor atacă teritoriul nostru”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus. Zelenski a declarat luni că țara ar trebui să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență.

 

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”,  a spus Zelenski, luni dimineață, într-un mesaj televizat.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus duminică seara că Ucraina este „una dintre noi” și că „îi vrem (pe ucraineni) în Uniunea Europeană”.