Jens Stoltenberg avertizează Rusia: „Dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puţin NATO la graniţele sale, va obţine doar mai mult NATO”. Stare de urgenţă în Rostov, Rusia

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că "pacea nu poate fi considerată un lucru de la sine înţeles” şi a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin "va primi doar mai mult NATO” la graniţele sale pe fondul agresiunii împotriva Ucrainei. Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că vrea să "submineze" arhitectura europeană de securitate şi desfăşoară "o încercare flagrantă de a rescrie regulile ordinii internaţionale”. Între timp, guvernatorul din Rostov a declarat stare de urgenţă din cauza afluxului mare de oameni veniţi din Ucraina.

19 feb. 2022, 12:43
Jens Stoltenberg avertizează Rusia: „Dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puţin NATO la graniţele sale, va obţine doar mai mult NATO”. Stare de urgenţă în Rostov, Rusia

„Dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puţin NATO la graniţele sale, va obţine doar mai mult NATO. Şi dacă vrea să împartă NATO, va obţine doar o alianţă şi mai unită”, a transmis Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, în discursul său la Conferinţa de securitate de la München.

„NATO este o alianţă defensivă, nu ameninţăm Rusia sau pe altcineva. Dar vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii noştri”, a adăugat el.

„Criza actuală este mult mai mult decât Ucraina, este vorba despre cum dorim să organizăm relaţiile între state. Moscova încearcă să dea înapoi istoria şi să nu mai admitem noi membri NATO”, a spus Stoltenberg, citat de news.ro.

Citeşte şi: Situaţie tensionată în teritoriile separatiste din Ucraina. Armata ucraineană anunţă că un soldat a fost ucis. Separatiştii au anunţat mobilizare generală

De asemenea, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că vrea să „rescrie regulile ordinii internaţionale”.

„Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple, ne confruntăm cu o încercare flagrantă de a rescrie regulile ordinii internaţionale”, a declarat Von der Leyen la Conferinţa de Securitate de la München, unde a denunţat, de asemenea, o alianţă între China şi Rusia pentru a impune „legea celui mai puternic”.

Ursula von der Leyen a mai spus că există „speranţa că pacea va predomina şi diplomaţia va duce spre pace”.

Ea a afirmat că liderii occidentali sunt gata să răspundă cu sancţiuni financiare şi economice şi că rezervele de gaz sunt „pe partea sigură” chiar şi în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze ruseşti.

Ursula Von der Leyen a spus că aliaţii occidentali sunt aliniaţi şi uniţi, susţinând democraţia din Ucraina împotriva atacului de şapte ani din partea Rusiei, cum ar fi dezinformarea, atacurile cibernetice şi războiul hibrid.

La Munchen este şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Citeşte şi: Alertă maximă în Ucraina. Liderii separatiștilor din Donețk şi Lugansk au decretat mobilizare generală: „Concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare” / Joe Biden a anunțat că invazia Ucrainei este iminentă

Conferința de securitate de la München a fost fondată în 1963 ca o modalitate prin care liderii occidentali pot discuta despre cele mai presante probleme de securitate internațională. Este prima dată, din 1999, când Rusia nu participă la discuţii.

Stare de urgenţă în regiunea Rostov din cauza afluxului de refugiaţi din regiunile separatiste ale Ucrainei

Guvernatorul din Rostov, o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina a declarat, sâmbătă, starea de urgenţă din cauza afluxului de refugiaţi din regiunile separatiste din estul Ucrainei, care au ordonat evacuarea civililor.

„Având în vedere creşterea numărului de persoane care sosesc, ni se pare oportun să introducem starea de urgenţă”, a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de news.ro.

Liderii autoproclamatelor „Republici Populare” Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au anunţat, vineri, evacuarea civililor (femei, copii, bătrâni) în Rusia vecină, acuzând Kievul că pregăteşte o invazie după izbucnirea unor ciocniri.

Sâmbătă, liderii separatiștilor din Donețk şi Lugansk au decretat mobilizare generală: „Concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare”.