Strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hruşciov, previziuni despre soarta războiului: „Putin e pregătit să folosească arme nucleare”

Nina Hruşciova, strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hruşciov, profesor de afaceri internaţionale în SUA, este de părere că Putin nu concepe altă variantă decât victoria, iar pentru asta nu va face rabat de la nimic. Nici măcar de la folosirea armelor nucleare.

17 apr. 2022, 17:27
Strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hruşciov, previziuni despre soarta războiului: „Putin e pregătit să folosească arme nucleare”

Strănepoata lui Nikita Hruşciov este de părere că liderul de la Kremlin va face absolut tot ce este necesar pentru a ieşi victorios din războiul ruso-ucrainean.

Cred că Putin plănuieşte să câştige acest război, şi asta cu orice preţ. Dacă va trebui să declare victoria, arme nucleare tactice ar putea fi una dintre opţiunile pe care ruşii ar putea fi pregătiţi să le folosească„, a declarat Nina Hruşciova într-un interviu pentru BBC.

Strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hruşciov, convinsă că Putin nu va ezita să folosească arme nucleare

Armele nucleare tactice au o putere mai mică decât rachetele cu rază lungă de acţiune din timpul Războiului Rece, când Nikita Hruşciov conducea Uniunea Sovietică. Dar strănepoata lui, care este cercetător specializat pe Rusia la New School din New York, se teme că Moscova le-ar putea folosi cu efect devastator pe teritoriul ucrainean.

În martie, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Nina Hruşciova s-a declarat jenată de această evoluţie şi a spus că străbunicul ei ar fi considerat atacul „josnic”.

Citeste si Situaţie dramatică în Nikolaev. Locuitorii au rămas de câteva zile fără apă potabilă şi sunt obligaţi să bea din râuri

Disperarea l-ar putea determina pe Putin să nu ezite să folosească armele nucleare

La rândul său, Volodimir Zelenski a avertizat că lumea „trebuie să se pregătească” pentru posibilitatea ca Vladimir Putin, înfuriat din pricina eşecurilor de pe front, să ordone folosirea armelor nucleare tactice.

Nu trebuie să așteptăm momentul în care Rusia va decide să-și folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta”, a declarat preşedintele Zelenski, recent, într-o discuție cu mai mulți jurnaliști ucraineni.

Citeste si Omul din spatele discursurilor cu care Volodimir Zelenski a impresionat lumea: „Președintele știe întotdeauna ce vrea să spună și cum vrea să spună”

Tot disperarea lui Putin a fost invocată şi de şeful CIA, William Burns, care a avertizat că ameninţarea unei eventuale folosiri a armelor nucleare nu trebuie tratată cu superficialitate.

Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum pe plan militar, nimeni nu poate trata cu superficialitate amenințarea reprezentată de o eventuală recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut”, a declarat directorul CIA, William Burns.