Strategia de apărare a Europei riscă să fie subminată de Brexit

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană riscă să submineze noua strategie de apărare a Europei, cu câteva zile înainte ca statele membre NATO și UE să semneze un acord menit să contracareze amenințările Rusiei în Marea Mediterană, afirmă diplomați occidentali, relatează marți Reuters,. citată de Agerpres.
Romania TV
28 iun. 2016, 10:31
Strategia de apărare a Europei riscă să fie subminată de Brexit

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii intenționează să profite de summitul UE și cel NATO din zilele următoare pentru a avansa reforme ale celor doi piloni de securitate ai Occidentului, care vizează reducerea dependenței militare a Europei de Washington în imediata sa apropiere. ‘Lucrurile se anunță mult mai dificile’, a declarat un important oficial din domeniul apărării implicat în cooperarea UE-NATO. ‘NATO a planificat să se conecteze la o Uniune Europeană mai puternică și nu a luat în calcul posibilitatea unui bloc comunitar slăbit’, a mai spus el.

Confruntată cu o Rusie mai agresivă, o criză a migranților și state aflate în dificultate la granițele sale, Uniunea Europeană trebuie să „acționeze autonom dacă și când va fi necesar’, le va spune, marți, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, liderilor UE, dezvăluind un plan de strategie globală pe cinci ani, consultat de Reuters.

Acest pas simbolic, care îndeamnă guvernele să-și coordoneze cheltuielile de apărare, are o susținere puternică din partea Germaniei și a Franței. Însă, ar putea arăta lipsit de fond fără Marea Britanie, care dispune de cel mai mare buget pentru apărare din UE, spun diplomații.

Misiune militară externă

Una din cele cinci țări UE având resursele necesare pentru a comanda o misiune militară externă a blocului comunitar, Marea Britanie a fost un important contributor al operațiunilor conduse de UE, susținând circa 15% din costuri și furnizând bunuri.

Marea Britanie conduce de asemenea misiunea UE de combatere a pirateriei ‘Operațiunea Atalanta” în Cornul Africii, dispune de nave de patrulare în Marea Mediterană și este angajată să furnizeze trupe pentru grupurile de luptă ale UE, cu toate că ele nu au fost niciodată desfășurate.

Propunerile lui Mogherini pentru liderii UE vor include un apel pentru ca misiunile conduse de UE să lucreze cu un nou corp european de gărzi de frontieră pentru a controla fluxurile de migranți. Acest lucru ar putea fi mai greu de pus în aplicare fără navele britanice.

Citeşte şi Brexit: Poziţia Marii Britanii Britanii în NATO rămâne neschimbată

‘Ce face Marea Britanie contează’, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. ‘Marea Britanie este cel mai important furnizor de securitate din Europa’, a mai spus el.

Armata Uniunii Europene

Însă, temându-se de planuri privind crearea unei armate UE, Marea Britanie a opus rezistență față de o cooperare europeană de apărare mai strânsă. Ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a declarat pentru Reuters luna aceasta că ‘nimeni nu vrea să-și vadă trupele controlate de la Bruxelles’.

Unii speră că, fără Londra care blochează planurile UE, Franța și Germania ar putea conduce ceea ce Berlinul numește o „uniune de apărare comună”. Franța a propus ideea unui cartier general militar al UE, independent de NATO, pentru a desfășura misiuni.

După crizele financiare care au redus cheltuielile de apărare și anexarea Crimeii de către Rusia, guvernele europene au afirmat că nu se mai pot baza la nesfârșit pe Statele Unite și vor face mai mult pentru a garanta propria lor securitate.

Astfel, NATO și Uniunea Europeană își vor cimenta cooperarea lor de la țările baltice până la Marea Egee, la summitul NATO din iulie de la Varșovia. La nivelul UE, guvernele discută un fond de apărare comun pentru a crește resursele destinate unui număr mai mare de elicoptere, drone, nave și sateliți. Până la votul Marii Britanii de a părăsi UE, SUA s-au bazat pe Londra, principalul său aliat în Europa, pentru a acționa ca o punte de legătură între NATO și UE în acest proces.

Imediat după referendumul din Marea Britanie de săptămâna trecută, Stoltenberg a declarat că Londra i-a dat asigurări că va rămâne angajată pentru susținerea stabilității occidentale.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
De ce se mănâncă tort la aniversări. Cum a apărut acest desert festiv și ce semnificație are
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un brand de succes din comunistm, reînviat. Investiția este uriașă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce