Strategia educaţională propusă de Ministerul Educaţiei, criticată de părinţi

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi anunţă, joi, că nu va susţine strategia educaţională, pusă în dezbatere luna trecută de Ministerul Educaţiei, precizând că proiectul conţine articole care trebuiau analizate atent înainte ca să fie pus în dezbatere publică.

05 iul. 2018, 12:31
Strategia educaţională propusă de Ministerul Educaţiei, criticată de părinţi

„Fără discuţie, suntem pentru o strategie naţională de educaţie parentală, o strategie care să fie iniţiată de către Parlamentul României şi continuată de către MEN cu sprijinul inspectoratelor şcolare, astfel încât să avem un punct de vedere unitar care să reflecte dorinţele părinţilor şi specialiştilor în educaţie. Faptul că Patriarhia Română susţine că documentul supus dezbaterii publice nu corespunde în totalitate cu ce s-a discutat la nivelul grupului de lucru constituit de Ministerul Educaţiei, ridică un mare semn de întrebare. Faptul că inclusiv Academia Română se opune acestei strategii, întăreşte hotărârea luată de cele trei federaţii, de a nu susţine strategia Ministerului Educaţiei”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi.

Sursa citată mai precizează că strategia propusă „lamentează”, în mod explicit, „mentalitatea conservatoare” a părinţilor României privind creşterea şi dezvoltarea copiilor.

„Proiectul are şi puncte de vedere pertinente. Suntem conştienţi că la nivelul societăţii avem nevoie de toleranţă, responsabilitate şi asimilarea conceptelor europene, dar nu prin impunere, ci prin dialog şi informare. Strategia propusă lamentează, în mod explicit, mentalitatea conservatoare a părinţilor României privind creşterea şi dezvoltarea copiilor. Pentru noi, conceptul de familie este definit în Constituţia României, nimic mai mult sau mai puţin! Dreptul la viaţa intimă, este un drept garantat de legislaţia în vigoare, în consecinţă, valorile transmise copiilor/elevilor noştri trebuie să ţină cont de propriile convingeri morale şi religioase”, se mai arată în comunicat.

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi mai adaugă că în Constituţia României, în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi în Primul Protocol adiţional la Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului sunt incluse articole prin care statul ar trebui să aibă „obligaţia de neutralitate” la diferite opţiuni, opinii şi convingeri privind valorile educaţiei şi familiei.

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat, luna trecută, în dezbatere publică, proiectul „Strategia naţională de educaţie parentală 2018-2025″. Acesta este pus în discuţie până pe 10 iulie 2018.