Strategia României de a proteja turismul de criza COVID-19 încalcă normele Comisiei Europene. Riscăm o procedură de infrigement

Guvernele statelor membre UE riscă să intre într-o dispută cu Comisia Europeană din cauza sprijinului oferit touroperatorilor care au emis vouchere în locul pachetelor turistice anulate, fără să ofere consumatorilor posibilitatea de a le fi returnaţi banii gheaţă, aşa cum cere legislaţia UE, susţin o serie de diplomaţi europeni, transmite Reuters.

28 apr. 2020, 13:25
Strategia României de a proteja turismul de criza COVID-19 încalcă normele Comisiei Europene. Riscăm o procedură de infrigement

Ţări precum Franţa, Italia, Belgia, România şi Polonia au anunţat că au adoptat, sau intenţionează să adopte, măsuri care vor permite touroperatorilor să emită astfel de vouchere, în ideea de a ajuta sectorul turismului să depăşească efectele pandemiei de coronavirus care a dat o lovitură financiară devastatoare prin oprirea călătoriilor.

Cu toate acestea, potrivit legislaţiei UE, al cărei gardian este Comisia Europeană, consumatorii trebuie să aibă dreptul de a alege între returnarea banilor gheaţă şi acceptarea de vouchere pentru un pachet turistic ulterior.

Aceeaşi problemă afectează şi companiile aeriene, care încearcă să refuze rambursarea banilor pentru milioane de bilete, în ideea de a evita diminuarea rezervelor lor de numerar într-un moment în care avioanele sunt blocate la sol din cauza pandemiei de coronavirus.

Vouchere ar trebui să fie garantate împotriva riscului de insolvenţă, dacă sunt oferite. Acest lucru se aplică şi pentru companiile aeriene dar şi pentru alte mijloace de transport, pentru toată lumea„, le-a spus marţi europarlamentarilor comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

Miza este una importantă. Sectorul turismului este responsabil pentru 10% din Produsul Intern Brut al UE şi asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE, susţine ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli.

La rândul său, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat săptămâna trecută că voucherele ar putea fi instrumentul adecvat însă statele membre trebuie să se asigure că aceste vouchere sunt acoperite de „un regim adecvat de protecţie împotriva insolvenţei touroperatorilor”. Breton a subliniat, însă, că firmele trebuie să poată să returneze banii consumatorilor care doresc acest lucru, în timp ce Adina Vălean a spus că operatorii aerieni ar trebui să ofere vouchere numai dacă pasagerii sunt de acord, în mod explicit, să nu le fie returnaţi banii.

Citeşte şi Cum evoluează criza provocată de CORONAVIRUS în ROMÂNIA. Statistica pe care se bazează deciziile autorităţilor

În cazul în care consumatorilor nu li se oferă o astfel de alegere, Comisia Europeană ar putea demara ulterior o procedură de infringement împotriva statelor aflate în această situaţie, ceea ce ar putea duce la aplicarea de amenzi.

Pentru statele din bazinul Mediteranei, care se numără şi printre statele cel mai afectate de pandemie, turismul este o industrie strategică.

Citeşte şi Cum putem avea o vacanţă sigură. Specialiştii recomandă cortul sau rulota

Luni, cu o ocazia unei videoconferinţe, miniştrii Turismului din Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Malta, Italia, Portugalia, România şi Spania au cerut într-un comunicat comun adoptarea de „măsuri omogene la nivel european” în toate statele membre pentru a relansa sectorul turismului într-un mod sigur, după ce restricţiile vor fi eliminate.

În replică, Adina Vălean a spus că este vital pentru statele membre să îşi coordoneze paşii în vederea ieşirii din carantină, în ideea de a evita fragmentarea pieţei unice ca urmare a unor măsuri unilaterale adoptate la nivel naţional.

Miniştrii Transporturilor din UE urmează să se întâlnească şi ei miercuri pentru a discuta cum să îşi coordoneze măsurile de relaxare a restricţiilor.


loading...