Streinu Cercel vrea ca spitalele să-şi fac circuite noi pentru pacienţi: E o uşă pentru director şi alta pe unde intră toată lumea, claie peste grămadă

Spitalele nu ar trebui să mai arate cum au arătat înainte de intrarea în pandemie, spune senatorul PSD Adrian Streinu Cercel. Fostul director al Institutului Matei Balş din Bucureşti spune că spitalele ar trebui să-şi refacă circuitele pentru pacienţi. "Această claie peste grămadă înseamnă suprapuneri de circuite din punct de de vedere epidemiologic şi noi ar trebui să ne uităm foarte atent la ele”, mai spune medicul.

09 dec. 2021, 13:36
Streinu Cercel vrea ca spitalele să-şi fac circuite noi pentru pacienţi: E o uşă pentru director şi alta pe unde intră toată lumea, claie peste grămadă

Preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că spitalele nu ar trebui să mai arate cum erau înainte de pandemie, că trebuie realizate noi circuite.

“Vom avea un interval de doi ani de ieşire din pandemie timp în care lucrurile să se aşeze. Ce înseamnă să se aşeze? Spitalele nu ar trebui să mai arate cum au arătat înainte de intrarea în pandemie şi ar trebui să ne învăţăm foarte bine lecţia din pandemie şi să ştim cum facem un redesign al acestui sistem indiferent că vorbim de sistemul ambulatoriu, indiferent că vorbim de sistemul spitalicesc şi indiferent că vorbim de ce se cheamă placa turnantă a sistemului de sănătate care este reprezentantă de medicul de familie”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, joi, la Videoconferinţa Profit Health.forum – Sistemul sanitar, între pandemie şi criza economică. Unde este pacientul?, citat de news.ro.

Citeşte şi: Raed Arafat spune că nu au ce să caute paturi fără oxigen într-un spital de urgenţă: Pandemia a fost o şcoală despre cum trebuie să ne organizăm

„Trebuie să ne uităm la componenta de acces în obiectivul medical, pe unde se intră şi pe unde se iese. Asta înseamnă că trebuie făcute noi circuite care să fie cât se poate de bine gândite şi dacă vă aduceţi aminte înainte de 89 se spunea că orice instituţie publică are două intrări, una principală care este închisă şi cea din spate care este deschisă. Din păcate, şi acum este cam la fel. E una principală, în faţă, pe unde intră eventual directorul sau cine o mai intra şi una prin spate pe unde intră toată lumea, claie peste grămadă. Orice această claie peste grămadă înseamnă suprapuneri de circuite din punct de de vedere epidemiologic şi noi ar trebui să ne uităm foarte atent la ele”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Citeşte şi: Alexandru Rafila caută soluţii pentru a asigura servicii medicale tuturor, nu doar celor infectaţi cu COVID-19: „Nu putem să considerăm că unii sunt mai importanţi decât alţii”

Preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senat spune că DSP-urile ar trebui să supravegheze reconfigurarea circuitelor pentru pacienţi.