Boala ascunsă despre care peste 80% din cei care o au nu ştiu că au contractat-o. Cei mai afectaţi sunt născuți înainte de 1990

Medicul Adrian Streinu-Cercel trage un mare semnal de alarmă privind o boală gravă, uneori asimptomatică, dar care poate afecta extrem de tare sănătatea pacientului. Este o boală virală, iar cei mai afectaţi sunt românii născuți înainte de anul 1990.

10 dec. 2022, 10:10
Boala ascunsă despre care peste 80% din cei care o au nu ştiu că au contractat-o. Cei mai afectaţi sunt născuți înainte de 1990

România ocupă locul doi la infecțiile cu hepatitele virale B și C, iar la nivel european există 3 milioane de persoane infectate cu virusul hepatitei, dintre care numai 1,2 milioane sunt diagnosticate, 1 milion tratate şi doar 500.000 vindecate. În România, cei mai afectaţi sunt oamenii născuți înainte de 1990.

Medicul Adrian Streinu-Cercel atrage atenţia că 80% dintre persoanele infectate nu își dau seama că suferă de această afecțiune, simțindu-se doar puțin mai obosite, o stare care ar putea fi provocată de activitățile cotidiene. Nedepistat la timp, acest virus continuă să afecteze organismul pe termen lung, astfel că, în funcție de gravitatea bolii, infecția cu Hepatita C poate scurta viața unei persoane cu până la zece ani.

Din cauza faptului că nu prezintă simptome vizibile, multe persoane nici nu merg la medic.

Marele actor Dorel Vişan a părăsit scena. Regretele amare care i-au grăbit sfârşitul carierei

Medicul Streinu-Cercel: „Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV”

Adrian Streinu Cercel

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel sfătuieşte românii născuţi înainte de 1990 „să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”.

Profesorul Cercel aminteşte că în România este în desfăşurare un program de eradicare a hepatitelor virale. Românii beneficiază de teste gratuite pentru depistarea infectării cu virusul hepatic B şi C. Testele se fac în mod gratuit prin  medicul de familie.

Veste cumplită pentru „decreţei”. Ce se întâmplă cu românii născuţi în anii ’60-70
Prin tratament pentru hepatita B virusul ajunge să fie nedetectabil şi nu ajunge să fie transmisibil mai departe. Virusul hepatic C se poate vindeca în proporţie de peste 98 la sută, a explicat medicul Adrian Streinu Cercel.