Structură an şcolar. Apare o vacanţă „mobilă” pentru elevi. Fiecare inspectorat va decide perioada

Prima zi de școală este pe 5 septembrie 2022, iar în februarie 2023 elevii au o vacanță „mobilă”, de o săptămână, decisă de inspectoratele şcolare.

31 mart. 2022, 11:47
Structură an şcolar. Apare o vacanţă „mobilă” pentru elevi. Fiecare inspectorat va decide perioada

Structură an şcolar 2022-2023. Anul şcolar va începe mai devreme si se va încheia mai târziu. Prima zi de şcoală va fi 5 septembrie, iar ultima, 16 iunie. Anul şcolar va fi împărţit în 5 module.  De la toamnă, elevii vor avea mai multe zile de şcoală, dar şi de vacanţă. Semestrele vor fi înlocuite cu cinci module de învăţare, iar tezele cu două evaluări naţionale la începutul şi finalul anului şcolar. Modificarile ii nemulţumesc pe elevi şi pe părinţi.

Structura anului școlar 2022-2023. Se renunţă la teze. Sorin Cîmpeanu: Va avea loc o evaluare standardizată la final de an şcolar
Iar semestrele şi trimestrele vor dispărea. Primul modul din septembrie-octombrie se va încheia cu o vacanţă de toamnă. Al doilea se va derula până la vacanţa de Crăciun, care va avea trei săptămâni. O vacanţă în plus apare şi în luna feburarie. Modulele trei şi patru se vor desfăşura până în aprilie, şi ultima secţiune de cursuri, după sărbătorile pascale, va dura până la vacanţa de vară.

Noua structură a anului școlar 2022-2023, propusă de ministrul Educației și aprobată în unanimitate de reprezentanții elevilor, ai profesorilor și ai părinților în ședința Consiliului pentru Dialog Social, este următoarea:

5 septembrie – 24 octombrie – modulul 1
24-30 octombrie – vacanță de toamnă pentru toți elevii
31 octombrie – 22 decembrie – modulul 2
23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
9 ianuarie – 6 aprilie – modulele 3 și 4
8 aprilie – 23 aprilie – vacanța de primăvară
24 aprilie – 16 iunie – modulul 5
17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară

Vacanța din luna februarie 2023 va fi decisă de fiecare inspectorat școlar județean pentru toate școalile din județ în perioada 6-24 februarie și va avea o durată de o săptămână.

„Părinţii nu sunt de acord, partea de 5 septembrie este utilă, gândidu-ne ca avem liber la finalul lunii octombrie. Cea mai controversată decizie este legată de eliminarea tezelor din sistemul de educaţie românesc”, Iulian Cristache, reprezentant părinţi.

Structura anului şcolar se modifică. Vacanţa de vară se scurtează, se va învăţa în cinci module şi s-ar putea renunţa la teze
„Am solicitat Ministerului Educatiei sa organizeze consultari in perioada urmatoare. Evaluarea sumativa va analiza mult mai mult competentele cheie pe care elevul trebuie sa le aiba.

Structură an şcolar 2022-2023. „Sorin Cîmpeanu aşteaptă aprobarea experţilor în Educaţie pentru schimbarea regulamentului de organizare si functionare a şcolilor. Până atunci, elevii şi profesorii se întreabă încă o dată de ce se schimbă iar regulile jocului şi de ce, odată cu fiecare ministru, planurile pentru sistemul de Educaţie sunt altele…”, spune şi Robert Avram, Consiliul elevilor.