Structura anului şcolar 2022-2023. S-ar putea reveni la împărţirea pe trimestre. Anunţul ministrului Educaţiei: „Împărţirea pe trimestre permite o mai bună organizare a materiei”

Ministrul Educaţiei a anunţat că ia în calcul modificarea structurii anului şcolar, în contextul în care semestrele ar putea fi înlocuite de trimestre. În aceste condiţii, elevii ar avea cinci vacanţe.

10 feb. 2022, 19:10
Structura anului şcolar 2022-2023. S-ar putea reveni la împărţirea pe trimestre. Anunţul ministrului Educaţiei: „Împărţirea pe trimestre permite o mai bună organizare a materiei”

Structura anului şcolar 2022-2023. Sorin Cîmpeanu nu exclude înlocuirea semestrelor cu trimestrele, însă modificarea structurii anului şcolar se va face abia după o consultare cu elevii, profesorii şi părinţii.

Este vorba de o posibilă propunere pe care Ministerul Educaţiei o susţine. O structură de an şcolar va putea veni doar după consultarea cu cei interesaţi – în primul rînd elevi, profesori şi părinţi„, a declarat ministrul.

Stuctura anului şcolar 2022-2023

Ministrul Educaţiei a anunţat că nu este exclus să se revină la trimestre în noul an şcolar 2022-2023, iar elevii s-ar putea bucura de o vacanţă de 17 zile în perioada sărbătorilor de iarnă.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu şcolile de săptămâna viitoare. În ce unităţi se fac cursuri online

„Împărţirea pe trimestre este o poziţionare naturală inclusiv din perspectiva vacanţelor intertrimestriale. Am putea avea o vacanţă de 17 zile în perioada sărbătorilor de iarnă, care separă primul trimestru de cel de-al doilea şi o altă vacanţă de 12 zile, în perioada sărbătorilor Pascale, care să cuprindă care să cuprindă şi sărbătorile ortodoxe şi pe cele catolice.

Împărţirea pe trimestre permite o mai bună organizare a materiei, dar şi o evaluare formativă şi sumativă mai coerentă. Este important să însoţim această schimbare de formă (de structură de an şcolar) de schimbări de conţinut din perspectiva evaluărilor.

În al treilea rând, cele trei trimeste sunt împărţite de fapt în unităţi de învăţare, de 6-7-8 săptămâni în care putem intercala vacanţe. De exemplu, în luna octombrie se poate intercala la final o vacanţă de o săptămână pentru toţi elevii, nu numai pentru cei din învăţământul primar, ci şi gimnazial şi liceal. De asemenea, luăm în considerare şi o vacanţă de o săptămână în luna februarie.”, a explicat ministrul Educaţiei la Antena 3.

Citeşte şi Consiliul Naţional al Elevilor: Structura anului şcolar necesită propuneri concrete. Ce schimbări propun elevii

Trimestrul I va avea 14 săptămâni și ar urma să fie în perioada 5 septembrie -21 decembrie 2022.

Trimestrul al II-lea va avea 12 săptămâni, din 9 ianuarie până pe 6 aprilie 2023.

Trimestrul al III-lea va avea 8 săptămâni, între 19 aprilie și 16 iunie 2023.

De asemenea, o altă noutate ar fi vacanța de toamnă de la finalul lunii octombrie pentru toți elevii și copiii de grădiniță. În prezent doar cei din grădiniţe şi ciclul primar beneficiază de această vacanţă.

În luna februarie, elevii se vor bucura de o altă vacanţă „pentru susținerea sportului”.