Structura primelor două tronsoane ale supersonicului românesc a fost finalizată FOTO

ARCA (Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică) a realizat structura tronsoanelor T1 şi T2 ale supersonicului românesc IAR-111 Excelsior, transmite organizaţia.

RomaniaTV.net
12 dec. 2011, 09:42

Echipa de la ARCA lucrează acum la tronosul T3 şi la aripa avionului.

ARCA construieşte un avion supersonic de mare altitudine, IAR-111 Excelsior, destinat extinderii capabilităţilor organizaţiei de lansare a rachetei Haas II, pentru competiţia americană de astronautică Google Lunar X Prize, precum şi dezvoltarii tehnologiilor pentru turismul spaţial.

Secvenţa de zbor tipică a acestui aparat cuprinde decolarea de pe suprafaţa mării, executarea unui zbor orizontal de accelerare, până la viteze subsonice ridicate, urmat de ascensiunea rapidă, în circa două minute, până la altitudinea de 16.000m. La această altitudine avionul va elibera racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu. IAR – 111, fără sarcina utilă acroşată, va reveni planat pe suprafaţa mării.

IAR – 111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000m, în cazul transportului rachetei Haas II, iar in cazul folosirii ca platforma de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spatial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000m.

Avionul va avea un echipaj format din doua persoane, pilot si navigator, urmând să devină primul avion supersonic românesc. Cabina avionului este separabilă şi este echipată cu două paraşute propulsate cu motoare rachetă proprii. Astfel, cabina avionului poate fi separata de avion la viteze de Mach 0 – 1,2 şi înălţimi de 100 m si poate aduce echipajul in siguranţă pe suprafaţa mării.          

Finalizarea lucrărilor la aparatul IAR-111 este stabilită pentru jumătatea anului 2012, urmată de prima decolare la sfârşitul anului 2012. Primul zbor supersonic al avionului IAR-111 este prevăzut pentru prima jumătate a anului 2013.