Strugurii şi soia, arme eficiente în lupta contra hipertensiunii arteriale

Strugurii, bogaţi în potasiu şi antioxidanţi, şi soia sunt considerate "arme" eficiente pentru a preveni declanşarea hipertensiunii arteriale, un important factor de risc cardiovascular, au anunţat autorii a două studii ce au fost prezentate duminică la un important forum din domeniul cardiologiei.
Romania TV
26 mart. 2012, 12:25
Strugurii şi soia, arme eficiente în lupta contra hipertensiunii arteriale

Cele două studii au fost prezentate la cea de-a 61-a conferinţă anuală organizată de American College of Cardiology, la Chicago, la sfârşitul săptămânii trecute.

În ceea ce priveşte strugurii, acesta a fost primul studiu controlat din punct de vedere ştiinţific, care a monitorizat efectul avut de consumul zilnic al acestor fructe asupra tensiunii arteriale la pacienţi hipertensivi.

Studiul a fost realizat pe 46 de femei şi bărbaţi, din care jumătate mâncau struguri de trei ori pe zi, iar cealaltă jumătate – grupul ţintă – a avut o dietă ce nu conţinea fructe şi legume.

Pentru soia, cercetătorii au analizat datele provenind dintr-un studiu început în 1985 pentru a cuantifica riscul de maladii coronariene la tinerii adulţi americani.

Acest studiu, finanţat de National Institutes of Health (NIH), a fost realizat pe 5.115 americani caucazieni şi de culoare, cu vârstele cuprinse în intervalul 18-30 de ani, care au fost monitorizaţi şi examinaţi la diverse intervale.

Studiul care a fost prezentat duminică s-a concentrat asupra efectelor avute de isoflavone (fitoestrogeni), care există în concentraţii ridicate în soia, asupra tensiunii arteriale.

Fitoestrogenii sunt substanţe apropiate de estrogenul uman, un hormon feminin care contribuie la sinteza monoxidului de azot, cunoscut pentru proprietatea sa de a dilata vasele sangvine, reducând astfel tensiunea arterială.

Persoanele pre-hipertensive au o presiune arterială sistolică situată între 120 şi 139 mm/ Hg şi o presiune diastolică între 80 şi 89 mm/ Hg.

Aproape o treime dintre americanii adulţi se încadrează în această categorie, potrivit datelor oferite de Centrul federal de control şi prevenire a bolilor (CDC).

Studiul a fost coordonat de medicul Harold Bays, directorul Centrului de cercetări în domeniul aterosclerozei şi metabolismului din oraşul Louiseville din statul american Kentucky.

Rezultatele au arătat că pacienţii care au mâncat struguri au beneficiat de o scădere consistentă a presiunii sistolice, în a patra, a opta şi a 12-a săptămână (-4,8%, -7,2% şi cu 6-10,2 mm/ Hg).

Medicii nu au putut să identifice mecanismul prin care strugurii acţionează asupra presiunii arteriale, dar au subliniat că aceste fructe sunt bogate în potasiu şi antioxidanţi – polifenoli.

În grupul de studiu despre isoflavone, persoanele care au primit această substanţă în dieta lor zilnică (peste 2,5 miligrame) au avut o tensiune arterială sistolică considerabil mai mică (-5,5 mm/ Hg în medie) în comparaţie cu persoanele care au absorbit mai puţin de 0,33 miligrame.

Un pahar cu lapte de soia conţine 22 de miligrame de isoflavone, precizează Safiya Richardson, medic la Universitatea Columbia din New York, coordonatoarea acestui studiu.

Acelaşi studiu a arătat pentru prima dată faptul că afroamericanii, un grup etnic în care hipertensiunea înregistrează frecvenţe ridicate, au beneficiat de efectele isoflavonelor.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, un lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Are 18 poduri, pasaje și viaducte, e de-o mare importanță, dar a fost blocat ani de zile
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Cauza morții gravidei în 6 luni care a decedat la festivalul de 1 Mai din Dumbrăveni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare