Studenţii nu vor promulgarea legii prin care rectorii vor avea un număr nelimitat de mandate

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea prin care rectorii pot avea mai mult de două mandate, care a fost adoptată luni în plenul Senatului. Studenții spun că prin modificările aduse legii educației se aduc "mari deservicii sistemului educațional românesc".

RomaniaTV.net
11 feb. 2020, 07:45
Studenţii nu vor promulgarea legii prin care rectorii vor avea un număr nelimitat de mandate

„Amendarea art. 213 alin. (7) din Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, eliminarea dispozițiilor care fac referire la faptul că „o persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate complete, succesive” și eliminarea în totalitate a acestor prevederi pecetluiește în mod vădit democrația universitară și principiile pe care universitățile din țară și le asumă. Astfel, această arogare a unei funcții de conducere fundamentală pentru instituțiile de învățământ superior pe durată nelimitată direcționează unilateral educația spre totalitarism universitar”, arată studenții.”Rectorii vor fi dezvățați de meteahna rigurozității, prin stăpânirea mai confortabilă a acestei funcții și, în acest mod, se creează un ecart masiv între sintagmele ce disciplinează funcția de rector și realitatea factuală, în cazul în care aceste prevederi vor fi promulgate sub această formă. Aviditatea după funcție va constitui un nou canon al candidaților, și nu calitatea din propriile universități”, mai arată studenții, potrivit HotNews.ro. 

Citeşte şi: Rectorii ar putea deveni veşnici la conducerea universităţilor. Senatul a hotărât eliminarea limitei de două mandate

„ANOSR consideră că astfel de imersiuni complet neconstituționale ale puterii legislative, prin intervenții anarhice și pur politice, vulnerabilizează democrația. Interesele existente produc mutații în axul actului educațional, astfel încât acesta pare mai adesea că gravitează în jurul calității sociale a persoanei, decât în jurul dezvoltării constante a învățământului universitar. Având în vedere toate aceste aspecte semnalate, considerăm că intrarea în vigoare a Legii nr. 159/2019 în prezenta ei formă lezează exigența pe care funcția de rector ar trebui să o garanteze. Astfel, solicităm Președintelui României să nu promulge actul normativ sub forma actuală și să formuleze o cerere de reexaminare a acestui act normativ pe care să o înainteze Parlamentului României”, mai spun studenții.