Studii clinice ilegale, efectuate la Institutul „Socola” din Iaşi

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi au ridicat marţi documente de la Institutul de Psihiatrie "Socola".
Alina Costache
01 iun. 2016, 09:04
Studii clinice ilegale, efectuate la Institutul

La nivel naţional, procurorii Parchetului General au făcut ieri 26 de percheziţii la cabinetele unor doctori şi la 31 de spitale din 16 judeţe, dar şi la cinci firme cu profil medical, într-un caz în care se investighează acuzaţii cu privire la faptul că mai mulţi medici au făcut studii clinice ilegale pe pacienţi pentru a autoriza intrarea pe piaţă a unor medicamente ce ar putea afecta negativ starea de sănătate a populaţiei. Investigaţia a pornit în urma unor sesizări SRI. 

„Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar desfăşoară activităţi nelegale constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie”, se arată în informarea Parchetului General.

În ceea ce priveşte situaţia de la Iaşi, din primele informaţii ar fi vorba despre şase studii clinice efectuate de şase medici din cadrul Institutului „Socola” în 2014. Conducerea unităţii medicale declară însă că ar fi vorba doar de un caz mai amplu, care vizează probleme de la nivel naţional, fiind vorba despre un dosar deschis încă din 2015.

Se verifică activitatea vizavi de anumite cazuri de studii clinice efectuate la nivelul institutului, iar momentan s-au luat nişte înscrisuri, restul comunicării o va face Parchetul. Nu ştim exact despre câţi medici este vorba, nu ni se spune nouă, ni se solicită doar înscrisuri, nici nu ni se spune cauza”, a precizat dr. Gabriel Oprişanu, managerul institutului ieşean, potrivit ziaruldeiasi.ro.

De asemenea, prof. dr. Roxana Chiriţă, directorul medical al institutului, spune că, cel mai probabil, ar fi vorba de şase studii clinice efectuate pe parcursul anului 2014 în cadrul institutului, şi că sunt simple acţiuni de control care nu urmăresc ceva anume, ci, mai degrabă, sunt corelate cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional.

„Noi am pus la dispoziţie toate documentele referitoare la studiile clinice din 2014, însă în cazul nostru este vorba doar despre medicamente care deja sunt pe piaţă, şi la care acum în urma studiilor clinice se văd efectele secundare, nu sunt alte experimente. În cazul în care apar efecte secundare, se întrerupe imediat medicaţia. Fiecare răspunde pentru sine în această situaţie„, a precizat prof. dr. Roxana Chiriţă.

Deşi surse oficiale din Institutul „Socola” au precizat că studiile clinice respective ar viza inclusiv activitatea acesteia, ea a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că nu a mai desfăşurat niciun studiu clinic de când este director medical, din 2014.

În cadrul institutului se fac studii clinice de foarte mult timp, fiind cerute şi sponsorizate de firme producătoare şi distribuitoare de medicamente. Însă surse din spital au precizat că, deşi sunt reglementate prin lege şi aprobate de Ministerul Sănătăţii, valorile contractelor sunt necunoscute chiar şi de conducerea unităţii, deoarece la mijloc este un contract de confidenţialitate între medic şi firmă.

CITEŞTE ŞI Şefa secţiei de Psihiatrie de la Spitalul din Arad, REŢINUTĂ în dosarul testărilor ilegale de medicamente

De asemenea, conform aceloraşi surse, majoritatea medicilor care au desfăşurat aceste studii nu erau de acord ca 10% din sponsorizare să ajungă în bugetul spitalului, aşa cum prevede legea.

„Firma contacta şi semna contracte cu câţiva medici, iar ei tratau cu medicamentele respective anumiţi pacienţi pe perioade mai mari de timp, urmând ca apoi să facă raportări către firmă în ceea ce priveşte evoluţia şi rezultatele. Să spunem că este un fel de cercetare: medicii administrează această medicaţie, fac apoi observaţiile necesare. Însă nu era ceva care să privească spitalul, chiar dacă era vorba despre cheltuieli pe care acesta le suferă. Majoritatea medicilor refuzau ca acel procent de 10% să revină spitalului”, au precizat sursele citate.

De asemenea, acestea au precizat că medicii care derulau astfel de studii clinice în cadrul institutului erau în principal şefii de secţie sau cei care aveau acces mai uşor la pacienţi. Mai mult, până a ajunge să fie aprobat un anume studiu în cadrul Institutului „Socola”, mai întâi acesta trece prin Comisia de Etică, care verifică eventualele nereguli ale activităţii medicale şi stabileşte dacă este sau nu oportun să fie făcut acel studiu în spital, iar conducerea unităţii dă doar avizul final, după ce este analizat şi validat de jurist.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Taxa care se dublează din toamnă. Toți șoferii o vor plăti
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african