Studiile au demonstrat: trandafirii roşii induc efecte psihologice de impact!

II vedem pretutindeni, in florarii, in gradini sau chiar in aranjamente si in buchete, acasa. Ne fascineaza prin prezenta si parfumul lor si ii oferim adesea pentru a ne exprima dragostea. Te-ai prins! Este vorba despre trandafiri, unele dintre cele mai populare si mai indragite flori din lume. 

RomaniaTV.net
13 sept. 2018, 09:18
Studiile au demonstrat: trandafirii roşii induc efecte psihologice de impact!

Desi se regasesc intr-o varietate de culori, fiind la fel de fascinanti indiferent de cromatica, dintre toate tipuri de trandafiri se remarca cei rosii. Pe langa faptul ca acestia au un farmec aparte, trandafirii rosii induc efecte de impact la nivelul creierului uman, iar acest verdict este rezultatul unor studii importante realizate in Japonia!

Trandafirii influenteaza activitatea cortexului prefrontal

Studiul despre care discutam a avut drept obiectiv identificarea efectelor pe care le are simpla perceptie a trandafirilor in aria optica a omului. Un total de 15 respondenti de sex feminin, cu varsta medie de 22 de ani au luat parte la cercetarea. Concret, reprezentantele esantionului au fost rugate sa priveasca la un buchet de 25 de trandafiri rosii, asezati intr-o vaza de sticla, timp de 3 minute. Rezultatele studiului au fost fabuloase: s-au inregistrat efecte fiziologice asupra cortexului prefrontal, reactii determinate prin spectroscopie! Astfel, a fost evaluata concentratia de oxihemoglobina, atat in cortexul prefrontal stang cat si in cel drept. Totodata, au fost masurate efectele care au influentat activitatea sistemului nervos autonom (vegetativ), prin observarea variabilitatii frecventei cardiace.

Mai concret, toate aceste concluzii reprezinta argumente pentru care s-a putut afirma faptul ca stimularea vizuala folosind trandafirii rosii induce relaxarea psiho-fiziologica.

Vizualizarea trandafirilor a produse mai multe efecte asupra subiectilor, printre care:

  1. a indus o scadere semnificativa a frecventei cardiace care este asociata cu activitatea nervoasa simpatica.

  2. a indus o senzatie de confort si de relaxare.

  3. a generat o imbunatatire semnificativa a starii de spirit.

  4. a influentat scaderea nivelului de concentratii oxihemoglobinei la nivelul cortexului prefrontal drept, stare fiziologica pe fondul careia se instaleaza starea de destinere a organismului.

 

Rosa Damascena si efectele sale „hipnotizante”

O specie aparte de trandafir este Rosa Damascena. Flavonoidele, substantele care dau culoarea rosie a plantelor, se regaseste si in aceasta plante. Potrivit studiilor, aceste substante au efecte antixiolitice si antidepresive.

Intr-adevar, rezultatele acestui studiu nu au fost demonstrate pe oameni, ci doar pe animale, insa, fara doar si poate, trandafirul ramane o floare enigmatica.

Enigma din spatele trandafirilor care nu se ofilesc

Trandafirii continua sa uimeasca prin proprietatile pe care le au. Mai nou, floristii au descoperit o modalitate inedita prin care trandafirii sa nu se ofileasca – criogenarea (inghetarea florilor). Trandafirii criogenati se obtin prin metode specifice care sa le asigure acestora rezistenta pentru mai bine de 20 de ani. Trandafirii nemuritori, asa cum se mai numesc acestia, se pastreaza in cupola sau in cutii de sticla si ar trebui sa fie feriti de sursele de lumina si caldura directa, dar si de spatiile cu umiditate crescuta. Poti comanda trandafiri criogenati de la Maison d’Or