52% dintre români se declară pro vaccinare, însă aproape 60% nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei. Studiu

Un procent de 52 la sută dintre români se declară pro vaccinare, însă aproape 60% nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei, potrivit rezultatelor unui stidiu. 45% dintre dintre participanţii la studiu consideră că ar fi necesare mai multe campanii de informare, iar aproape 5% dintre respondenţi au spus că nu ştiau că există vaccinuri împotriva gripei. În România, în sezonul rece 2017 – 2018, s-au înregistrat 129 de decese din cauza gripei şi peste 1.700 de îmbolnăviri.

RomaniaTV.net
13 dec. 2018, 19:50
52% dintre români se declară pro vaccinare, însă aproape 60% nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei. Studiu

Studiul „Părerea românilor despre vaccinarea împotriva gripei”, realizat de firma de cercetare iVOX pentru Mylan România, arată că 52% dintre români se declară pro vaccinare, însă aproape 60% nu s-au vaccinat deloc împotriva gripei, scrie News.ro.

Cel mai des invocat motiv este convingerea că nu este necesar: 39%. Pe de altă parte, peste 50% dintre respondenţi au avut gripă cel puţin o dată pe an în ultimii cinci ani, dar 47% dintre cei afectaţi de această boală nu au apelat la consult medical.

Răspunsurile la chestionar atrag atenţia asupra nevoii continue şi susţinute de informare cu privire la vaccinarea împotriva gripei: aproximativ jumătate (45%) dintre participanţii la studiu consideră că ar fi necesare mai multe campanii de informare, iar proape 5% dintre repondenţi au spus că nu ştiau că există vaccinuri împotriva gripei.

„Oricât de afectaţi ar fi românii de gripă, ei refuză să o ia în serios, deşi numărul cazurilor şi deceselor înregistrate este în creştere de la an la an şi această informaţie este disponibilă publicului. Din acest motiv, Mylan şi-a asumat un angajament ferm, împreună cu parteneri locali, în două direcţii: creşterea gradului de informare a publicului despre impactul gripei şi oferirea celor mai eficiente mijloace de prevenţie, ca parte a responsabilităţii pe care o vedem în poziţia noastră de producător de vaccinuri”, a spus Adrian Grecu, directorul general al Mylan în România.

Totodată, potrivit studiului, şapte din 10 români obţin informaţii despre gripă de la cadre medicale, dar, în acelaşi timp, şase din 10 preferă să caute online informaţiile pe care le consideră necesare. De asemenea, foarte puţini români se vaccinează.

Ca modalităţi de reducere a riscului de gripă, românii preferă aerisirea zilnică a locuinţei (58,61%), utilizarea batistelor de unică folosinţă urmată de aruncarea lor (54,58%) şi spălatul pe mâini (50,62%).

Nici din punctul de vedere al comportamentului din timpul bolii nu stăm mai bine: cei mai mulţi români nu merg la medic. 46% dintre repondenţi au spus ca nu au avut nevoie de consult medical.

Conform cercetării, cu toate că puţini români aleg prevenţia prin vaccinare, jumătate dintre aceştia conştientizează, totuşi, cât de mari sunt costurile asociate acestei afecţiuni şi impactul asupra economiei.

Opt din 10 repondenţi consideră că prevenirea gripei rezultă în primul rând în reducerea vizitelor la medic, iar o bună parte dintre ei iau în considerare şi reducerea costurilor medicale legate de complicaţiile gripei.

În fiecare an, între 5% şi 10% dintre adulţi şi între 20% şi 30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă. Potrivit OMS, se estimează că epidemiile anuale la nivel global vor avea drept rezultat între aproximativ trei şi cinci milioane de cazuri de îmbolnăviri severe şi circa 290.000 până la 650.000 de decese.

Numai în Europa, gripa sezonieră produce între patru şi 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an, iar 15.000 – 70.000 de cetăţeni europeni mor în fiecare an de cauze asociate gripei. În România, în sezonul rece 2017 – 2018, s-au înregistrat 129 de decese din cauza gripei şi peste 1.700 de îmbolnăviri.

Gripa sezonieră poate afecta grav toate categoriile de populaţie, dar cel mai mare risc de complicaţii apare în rândul femeilor gravide, al copiilor cu vârsta sub 59 de luni, al persoanelor în vârstă, al persoanelor care suferă de boli cronice şi al persoanelor angajate în sistemul medical.

„Românii nu trebuie să uite că gripa este o infecţie respiratorie acută cauzată de virusuri gripale şi că poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Se răspândeşte uşor de la o persoană la alta prin aer (prin tuse şi strănut) sau prin mâini ori suprafeţe contaminate cu virusuri gripale. Deşi gripa este o boală contagioasă care poate avea rezultate grave, aceasta poate fi prevenită. Înţelegerea modului în care boala este contractată şi cum se poate preveni această infectare este cheia reducerii numărului de îmbolnăviri, spitalizări şi decese premature”, a spus dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

Se estimează că în Europa costurile (directe şi indirecte) asociate gripei se situează între şase şi 14 miliarde de euro anual, dacă se iau în calcul acelea asociate spitalizării şi a banilor pierduţi în zilele în care oamenii nu au ajuns la muncă din cauza gripei sau pe motiv că au îngrijit o persoană bolnavă de gripă.