STUDIU. Aproximativ 70% din români aleg să circule cu maşina personală în contextul pandemiei

În contextul pandemiei, maşina personală este cel mai sigur mijloc de transport în opinia a 68% din români, potrivit unui studiu realizat de Barometrul IRES-UNSAR privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România. 

RomaniaTV.net
08 sept. 2020, 08:20
STUDIU. Aproximativ 70% din români aleg să circule cu maşina personală în contextul pandemiei

În preferinţele românilor, autoturismul personal este urmat de transportul public cu 11â% şi e bicibletă cu 9%. 

Citește și: Reprezentant OMS, despre cazurile de reinfectare: „Sunt aproape irelevante din punct de vedere statistic”

„Percepţiile asupra riscului sunt în continuă schimbare în contextul pandemiei, iar preocupările românilor sunt reflectate în consecinţă. Dacă, până acum câteva luni, asistam la o consolidare a transportului public ca alternativă pentru mobilitate şi reducere a impactului asupra mediului înconjurător, suntem acum în punctul în care maşina personală pare a reveni în centrul atenţiei, datorită siguranţei sporite pe care o oferă în faţa virusului SARS-CoV-2. În acelaşi timp, România este, din păcate, statul european cu cele mai multe decese pe şosele în 2019 – un motiv în plus pentru a ne concentra toate eforturile, împreună cu factorii de decizie, în direcţia reducerii frecvenţei şi severităţii accidentelor auto”, a declarat preşedintele UNSAR, Adrian Marin.

Citește și: Directorul OMS, apel la populaţiile lumii să se pregătească pentru următoarea pandemie: „Aceasta nu va fi ultima pandemie”

Datele publicate de Comisia Europeană în iunie 2020 arată că România înregistrează cele mai multe decese cauzate de accidentele rutiere, cu o rată de 96 de decese/milion de locuitori, aproape dublu faţă de media europeană. Totodată, în timp ce în UE scade numărul de decese din cauze rutiere, la noi acesta a rămas constant şi în 2018 şi în 2019. UNSAR derulează anual o campanie dedicată creşterii gradului de conştientizare cu privire la decesele cauzate de accidentele auto în România. Anul trecut, campania #ATENTînTRAFIC a discutat despre CEI 40.000, având în vedere că aproape 40.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere în România în perioada 2001-2017.