Studiu: Atingerea imunităţii colective la noul coronavirus este încă departe. Distanţarea fizică, cea mai eficientă măsură anti-COVID

Potrivit unui studiu amplu, de dată recentă, realizat în Spania, populaţia planetei nu a atins încă ''imunitatea de turmă'' la noul coronavirus, iar măsurile de distanţare fizică continuă să rămână ce mai eficientă măsură de limitare a răspândirii COVID, informează DPA.

RomaniaTV.net
07 iul. 2020, 07:13
Studiu: Atingerea imunităţii colective la noul coronavirus este încă departe. Distanţarea fizică, cea mai eficientă măsură anti-COVID

La studiu au participat 61.000 de oameni şi doar 5% dintre aceştia au dezvoltat anticorpi care ar putea să lupte cu boala. Oamenii de ştiinţă care au participat la realizarea studiului au spus că aproximativ o treime dintre participanţii care au contractat virusul au rămas asimptomatici.

În prezent, imunitatea de turmă este dificil de atins fără a accepta daunele colaterale a numeroase decese în cadrul populaţiei susceptibile şi supraîncărcarea sistemelor de sănătate”, au precizat cercetătorii.

Citeşte şi Coronavirusul actual, mai infecţios decât varianta de acum şase luni. Ultimele studii ale savanţilor sunt îngrijorătoare

Imunitatea de turmă este atinsă atunci când o proporţie suficient de mare a populaţiei a fost infectată cu un virus ori o bacterie pentru a se stopa răspândirea. Mai exact, 60% din populaţia planetei ar trebui infectată pentru a se considera că a fost atinsă imunitatea de turmă.

Unii experţi au calculat că aproximativ 60 de procente din seroprevalenţă ar putea însemna imunitate de turmă. Dar suntem foarte departe de atingerea acestui procent‘, a declarat pentru CNN unul dintre cercetători.

Conform studiului, pentru controlul pandemiei este necesară pe mai departe menţinerea măsurilor de distanţare fizică şi continuarea eforturilor de identificare şi izolare a cazurilor noi şi a contacţilor acestora.