Studiu: Băsescu, recordman la decrete privind numirea sau revocarea magistraților

Potrivit unui studiu realizat de Fundația Multimedia și prezentat pe pagina infopolitic.ro, care vizează cei 10 ani de mandat ai lui Traian Băsescu, rezultă că acesta a fost un președinte extrem de activ, depășind cu mult numărul de decrete emise de primii doi șefi de stat la un loc. Domeniul în care Băsescu a emis cele mai multe decrete, cu mult peste toți ceilalți șefi de stat aleși sau interimari, este cel al Justiției, mai exact numirea sau revocarea procurorilor/judecătorilor.

RomaniaTV.net
05 feb. 2015, 09:07
Studiu: Băsescu, recordman la decrete privind numirea sau revocarea magistraților

Intervalul de timp cu frecvențe mai mari ale decretelor de schimbare a cadrelor din Justiție corespunde unor guverne pe care Traian Băsescu le-a controlat: Guvernul Boc și Guvernul Ungureanu.

Cele două mandate ale lui Băsescu se disting față de cele anterioare (Ion Iliescu și Emil Constantinescu) în privința mediei lunare a decretelor emise. În primul mandat (2004-2009), Traian Băsescu are o medie lunară mai mare decât Emil Constantinescu și Ion Iliescu. Cele 123 de decrete prezidențiale/lună, aferente mandatului 2004-2009, înseamnă mai mult decât dublul decretelor semnate într-o lună de Emil Constantinescu. Situația nu este cu mult diferită în cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, dar deja aici vorbim de o medie mai mică, comparabilă cu cea a lui Ion Iliescu.

În ceea ce privește Executivul, dintre guvernele în funcție în ultimii 16 ani (excluzând mandatele foarte scurte), Guvernul Ponta are cel mai scăzut ritm de emitere a Ordonanțelor de Urgență dar cu un nivel ridicat de emitere a Hotărârilor de Guvern – 99 HG / lună.

Guvernul Ponta a emis, de asemenea, si cele mai putine OUG intr-un singur an, respectiv 94 anul trecut, cele mai putine din ultimii 16 ani.