STUDIU. Ce boli pot dezvolta persoanele care au avut COVID la un an de la infectare

Vindecarea de COVID nu aduce întotdeauna cu sine însănătoşirea completă. Nici măcar persoanele care au avut o formă uşoară a bolii nu scapă complet de anumite consecinţe ale infecţiei cu coronavirus.

07 oct. 2021, 16:02
STUDIU. Ce boli pot dezvolta persoanele care au avut COVID la un an de la infectare

Mai exact, este vorba despre afecţiunile cardiace cauzate de COVID-19. Potrivit unui studiu care urmează să fie publicat în revista ştiinţifică Nature, problemele cardiace se extind mult dincolo de stadiile iniţiale ale bolii.

Oamenii de ştiinţă au constatat faptul că, la un an de la infectare, pacienţii cu forme uşoare pot dezvolta insuficienţă miocardică şi cheaguri de sânge.

Citeste si Cercetătorii au descoperit un nou efect secundar al COVID-19. Ce este „Degetul COVID”

Efectele secundare ale COVID-19 sunt substanţiale”, a declarat Ziyad Al-Aly, director la centrul de epidemiologie Veteran Affairs Health Care System din Missouri, cel care a condus cercetarea.

Boli pe care le pot dezvolta persoanele care au avut COVID la un an de la infectare

Riscul unui atac de cord, al unui accident vascular cerebral sau altor evenimente cardiovasculare majore în primele 12 luni de recuperare este mai mare cu cât boala a fost mai severă, relatează Bloomberg.

În plus, vinovaţi de agravarea afecţiunilor la nivelul inimii sunt şi factorii de stres la care suntem supuşi de la începutul pandemiei, precum izolare socială, probleme financiare, schimbarea obiceiurilor de consum şi activitatea fizică limitată.

Citeste si Aspirina are rol major în tratarea Covid. Studiile arată că scade cu până la jumătate mortalitatea şi internarea pacienţilor la ATI