STUDIU. Cei mici pot avea coronavirus și anticorpi pentru Covid-19 în acelaşi timp

Cei mici pot avea în acelaşi timp atât anticorpi împotriva COVID, cât şi coronavirusul care provoacă boala, potrivit unui studiu publicat de "Journal of Pedriatrics”. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să determine dacă virusul care este prezent alături de anticorpi poate fi transmis şi altor persoane, acest aspect urmând să fie determinat într-o etapă ulterioară a studiului, scrie agenția EFE, preluată de Agerpres.

RomaniaTV.net
03 sept. 2020, 20:07
STUDIU. Cei mici pot avea coronavirus și anticorpi pentru Covid-19 în acelaşi timp

Studiul efectuat Nationwide Children’s Hospital din Statele Unite şi-a propus inițial să determine perioada de care au nevoie copii pentru a elimina virusul din organism şi momentul în care ei încep să producă anticorpi. Însă au descoperit că „virusul şi anticorpii pot coexista la pacienţii tineri”.

Citeşte şi: STUDIU: Tratarea bolnavilor de COVID cu steroizi reduce riscul de deces

La studiu au participat 215 persoane, 33 au fost supuşi unor teste atât pentru anticorpi, cât şi pentru infecţia COVID-19, iar în sângele a nouă dintre ei s-a detectat prezenţa anticorpilor, ulterior ei fiind testaţi pozitiv şi cu noul coronavirus, notează spitalul într-un comunicat.

Autoarea studiului, Burak Bahar, subliniază că în majoritatea bolilor provocate de virusuri, atunci când se detectează prezenţa anticorpilor, nu mai este detectat şi virusul. Dar în cazul infecţiei COVID-19 se remarcă ambele lucruri, ceea ce înseamnă că pacienţii copii au posibilitatea de a transmite virusul, chiar şi atunci când au dezvoltat anticorpi. De aceea, în următoarea fază a studiului se va verifica dacă virusul prezent alături de anticorpi poate fi transmis şi altor persoane, se arată în comunicat.

Studiul a fost realizat pe un număr de 6.369 de copii, cărora li s-au făcut teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, şi 215 pacienţi care au fost supuşi unor teste pentru anticorpi în acest spital, în perioada 13 martie – 21 iunie.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au constatat că pacienţii cu vârste între şase şi 15 ani au avut nevoie de mai mult timp pentru a elimina virusul (în medie 32 de zile) comparativ cu cei cu vârste cuprinse între 16 şi 22 ani (18 zile). Nu în ultimul rând aceştia au constat că fetele din grupul de vârstă 6 -15 ani au avut nevoie de mai mult timp pentru a elimina virusul decât băieţii (o medie de 44 de zile în comparaţie cu o medie de 25,5 zile).