Studiu complet despre cât de mult ne protejează masca de protecţie. Testele pe hamsteri au dovedit eficienţa acestora

Teste realizate pe hamsteri au dovedit că utilizarea măştii sanitare reduce în mod considerabil răspândirea noului coronavirus, au anunţat oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Hong Kong.

18 mai 2020, 08:26
Studiu complet despre cât de mult ne protejează masca de protecţie. Testele pe hamsteri au dovedit eficienţa acestora

Aceşti cercetători sunt printre primii din lume care au demarat un studiu pentru a afla dacă purtarea măştii poate să îi împiedice pe purtătorii simptomatici şi pe cei asimptomatici ai virusului SARS-CoV-2 să infecteze alţi indivizi. Coordonaţi de profesorul Yuen Kwok-yung, un renumit expert din domeniul coronavirusurilor, cercetătorii asiatici au plasat cuşti cu hamsteri infectaţi în prealabil în proximitatea altor cuşti în care se aflau animale sănătoase.

Măşti chirurgicale au fost plasate între cele două tipuri de cuşti, cu un curent de aer care bătea dinspre cuştile animalelor bolnave spre cele ale animalelor sănătoase. Rezultatele au arătat că transmiterea virusului a scăzut cu peste 60% atunci când măştile erau instalate între cuşti. Două treimi dintre hamsterii sănătoşi au fost infectaţi într-o săptămână atunci când măştile nu erau instalate. Rata de infectare a scăzut la puţin peste 15% când măştile erau plasate doar peste cuştile cu animale infectate şi a fost de 35% atunci când erau plasate doar peste cuştile cu hamsteri sănătoşi.

Citeşte şi Coronavirusul poate rămâne în aer, în spaţii închise, până la 14 minute. Ce trebuie să ştiţi dacă mergeţi în magazine

Este foarte clar că folosirea măştilor pe subiecţi infectaţi (…) este mai importantă decât orice altceva„, a declarat profesorul Yuen în faţa jurnaliştilor din Hong Kong. „Ştim deja de acum că o mare parte dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, deci purtarea universală a măştii este cu adevărat importantă„, a adăugat el.

Profesorul Yuen este unul dintre experţii în microbiologie care au descoperit virusul SARS atunci când acesta a apărut în 2003 şi a făcut 300 de victime în Hong Kong. El a pledat încă din primele momente ale epidemiei în favoarea purtării măştii de către populaţie.

Citeşte şi Măştile de protecţie pot provoca afecţiuni grave! La ce TREBUIE SĂ RENUNŢĂM dacă nu vrem să avem probleme

La patru luni după apariţia primelor cazuri de COVID-19 în China, autorităţile din Hong Kong au reuşit să limiteze la o mie numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus, care a provocat doar patru decese pe această insulă.

Experţii sunt de părere că utilizarea măştilor sanitare şi amplele campanii de testare a populaţiei şi de depistare a bolnavilor sunt motivele aflate în spatele acestui succes medical într-un oraş cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori şi care se află pe o insulă situată la mică distanţă de China continentală.