Studiu îngrijorător al OMS. O cincime din populaţia planetei fumează, costurile în sănătate şi bani sunt uriaşe

Fumatul costă economia mondială peste 1.400 miliarde de dolari și absoarbe aproximativ 6% din cheltuielie mondiale pentru sănătate, arată un prim studiu cu privire la acest subiect.

RomaniaTV.net
31 ian. 2017, 15:40
Studiu îngrijorător al OMS. O cincime din populaţia planetei fumează, costurile în sănătate şi bani sunt uriaşe

Publicat marți în revista Tobacco Control, studiul arată că în 2012 costul total al fumatului s-a ridicat la 1.436 miliarde de dolari la nivel mondial, iar 40% din costuri au fost suportate de țările în curs de dezvoltare. Nota totală de plată a inclus o factură de 422 miliarde de dolari pentru tratament și spitalizare, adică 5,7% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, precum și costuri indirecte ca urmare a productivității pierdute din cauza bolilor și deceselor.

Fumatul impune o povară economică grea la nivel mondial, în special în Europa și America de Nord unde epidemia este mai avansată. Aceste descoperiri subliniază necesitatea implementării unor măsuri mai dure de control pentru diminuarea acestor costuri„, apreciază autorii studiului.

Conform rezultatelor studiului, un sfert din costul economic total al tabagismului este suportat de patru țări: China, India, Brazilia și Rusia. Raportat la PIB-ul diferitelor țări, fumatul este deosebit de costisitor în Europa de Est (3,6% din PIB) precum și în SUA și Canada (3% din PIB). Restul Europei se situează la  2% din PIB față de 1,8% din PIB la scară mondială. De asemenea, în Europa de Est, cheltuielile de sănătate legate direct de fumat reprezintă 10% din totalul cheltuielilor de sănătate.

Autorii subliniază că, spre deosebire de studiile anterioare care s-au concentrat pe statele bogate, acesta este primul studiu care include și țările cu venituri mici și mijlocii pentru a oferi o estimare mai corectă a costurilor totale ale fumatului. La realizarea acestui studiu au fost colectate date din 152 de țări reprezentând 97% din fumătorii planetei. Chiar și așa, costurile reale ale fumatului sunt mult mai mari deoarece cercetătorii precizează că în calculele lor nu sunt incluse și pagubele provocate de fumatul pasiv, responsabil anual pentru aproximativ șase milioane de decese pe an.

Organizația Mondială a Sănătății și-a fixat ca obiectiv reducerea cu o treime, până în 2030, a deceselor premature legate de maladiile non-infecțioase și fumat. OMS estimează că la nivel mondial sunt 1,1 miliarde de fumători, ceea ce înseamnă că unul din cinci oameni cu vârsta de peste 15 ani este fumător.