STUDIU Mai mult de jumătate dintre români ar fi dispuşi să treacă prin aceleaşi restricţii dure în cazul unui al doilea val de COVID

Aproape 60% dintre români sunt dispuşi să treacă prin aceleaşi restricţii dure în cazul unui al doilea val epidemic, arată datele unui studiu Novel Research, realizat  la iniţiativa Provident Financial România. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1.003 persoane.

RomaniaTV.net
05 aug. 2020, 08:29
STUDIU Mai mult de jumătate dintre români ar fi dispuşi să treacă prin aceleaşi restricţii dure în cazul unui al doilea val de COVID

Peste 46% dintre participanţii la studiu sunt de părere că şi în următorul an vor munci de acasă, iar 33% dintre cei chestionaţi spun că intenţionează să nu-şi tirmită copiii la şcoală sau grădiniţă. Aproape 21% dintre respondenţi se poziţionează la polul opus din acest punct de vedere.

6% dintre români spun că veniturile actuale le permit un trai fără griji şi doar puţin peste 14% ţin o evidenţă scrisă a cheltuielilor. Aproape 40% dintre respondenţi afirmă că veniturile curente le asigură un trai decent, fără să-şi poată permite lucruri mai scumpe. 15% dintre cei chestionaţi spun că banii pe care îi câştigă le asigură doar lucrurile esenţiale. 9% dintre români recunosc că banii nu le ajung nici măcar pentru bunurile de strictă necesitate.

Citeşte şi Studiu: Pandemia a prelungit ziua de muncă cu 48 de minute

Peste 15% dintre respondenţi au declarat că nu acordă prea multă atenţie cheltuielilor şi modului cum îşi împart veniturile, iar restul de 75% sunt atenţi la gestionarea veniturilor şi cheltuirea banilor. Cei mai chibzuiţi sunt românii cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani. De asemenea, locuitorii de la oraş sunt mai atenţi la modul în care îşi gestionează banii, comparativ cu cei din mediul rural.

Potrivit sursei citate, aproape jumătate din totalul persoanelor chestionate sunt de părere că efectele pandemiei COVID-19 se vor resimţi major asupra vieţii lor chiar şi după ce va fi trecut cu totul. Un procent aproape similar au declarat că perioada prin care trec acum i-a determinat să-şi reevalueze planurile de viitor, să controleze mai strict resursele pe care le au la dispoziţie şi să se orienteze mai mult către tehnologia digitală.

De subliniat faptul că puţin sub 60% dintre românii chestionaţi au precizat că ar fi acord să treacă prin aceleaşi restricţii dacă s-ar produce un al doilea val al pandemiei de coronavirus.