Studiu OCDE: România ocupă locul 35 din 38 de state analizate după salariul mediu brut al profesorilor debutanţi

Potrivit raportului "Education at a Glance 2023" realizat de OCDE, salariile profesorilor debutanţi din România se situează printre cele mai mici în comparație cu alte țări analizate. Cu toate acestea, există diferențe semnificative în comparație cu alte state europene.

16 mart. 2024, 16:20
Studiu OCDE: România ocupă locul 35 din 38 de state analizate după salariul mediu brut al profesorilor debutanţi

România ocupă locul 35 din 38 de state după salariul mediu brut al profesorilor debutanţi. În 2022, un profesor debutant din România câștiga aproximativ 23.300 dolari brut pe an. Această sumă se situează sub media analizată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, plasând România pe locul 35 din 38 de țări examinate, scrie Ziarul Financiar.

Totuşi, salariile profesorilor debutanți din România sunt cu 17% mai mari decât cele din Polonia și cu 31% mai mari decât cele din Ungaria.

Citeşte şi: Creşte salariul minim în România, este ordin de la Bruxelles. Ajutor financiar pentru 1,6 milioane de români

Cu un salariu de 81.141 dolari brut pe an pentru profesorii debutanți, Germania se clasează în fruntea clasamentului, cu excepția Luxemburgului, considerată o țară cu un nivel ridicat de prosperitate financiară. Statele Unite se situează pe locul 12 în clasament, având un salariu pentru profesorii debutanți sub cel al Germaniei, dar peste media OCDE.

Surprinzător, Turcia depășește țări precum Suedia, Norvegia, Canada, Finlanda și Franța în ceea ce privește salariul profesorilor debutanți.

Citeşte şi: Ora de vară 2024. Când va renunţa România la schimbarea orei şi de ce nu a făcut-o până acum

În concluzie, deși salariile profesorilor debutanți din România sunt sub media OCDE, comparativ cu alte țări europene, ele sunt mai mari decât în unele state precum Polonia și Ungaria. Cu toate acestea, există încă loc pentru îmbunătățiri în sectorul educațional pentru a asigura condiții și remunerații adecvate pentru profesori.