STUDIU. Populaţia României va scădea sub opt milioane de locuitori în 2100. Care este cel mai PESIMIST scenariu

Conform unui studiu publicat în The Lancet, se estimează faptul că populaţia lumii va atinge aproximativ 9,7 miliarde în anul 2064, iar după va începe să scadă şi să ajungă la 8,8 miliarde în anul 2100. În ceea ce priveşte România, populaţia ţării va scădea sub opt milioane în anul 2100.

RomaniaTV.net
15 iul. 2020, 08:18
STUDIU. Populaţia României va scădea sub opt milioane de locuitori în 2100. Care este cel mai PESIMIST scenariu

O populaţie globală de 8,8 miliarde de oameni în anul 2100 este cu aproximativ două miliarde mai mică decât estimările anterioare. De asemenea, contrastează cu proiecţiile constante ale ONU de creştere globală continuă. 

Citeşte şi: STUDIU. Poluarea aerului facilitează infectarea cu coronavirus şi amplifică simptomele

Conform oamenilor de ştiinţă care au realizat studiu, cifrele sunt bazate pe fatori precum îmbunătăţirea accesului la contracepţia modernă şi educaţia fetelor şi femeilor.

Se estimează că în 188 din 195 de ţări analizate se va înregistra o scădere a fertilităţii până în anul 2100, conform estimărilor de la Institutul de Metrică şi Evaluare a Sănătăţii (IHME) de la şcoala de medicină a Universităţii din Washington. De asemenea, cercetătorii spun că imigraţia va fi cheia pentru dezvoltarea majorităţii economiilor şi că se vor înregistra schimbări importante în rândul marilor puteri globale.

Conform studiului, Nigeria va deveni una dintre principalele puteri economice ale lumii alături de Statele Unite ale Americii, China şi India. China va deveni avea cea mai mare puternică economie din lume până în anul 2035, însă America va reveni pe primul loc în anul 2098.

 În ceea ce priveşte evoluţia populaţiei, în peste 20 de ţări se aşteaptă ca populaţia să se reducă cu mai mult de jumătate până în 2100. Printre acestea se numără Italia, Spania, Japonia şi Thailanda.

Oamenii de știință au realiyat proiecții privind populația fiecărei țări pornind de la un scenairu de referință și unul alternativ. Au fost luați în calcul factori precum fertilitatea, migrația și mortalitatea. Potrivit prognozei, România va afectte puternic de fenomenul depopulării, iar conform scenariului de bază vor fi sub opt milioane de oameni care vor trăi în ţară.

Potrivit aceluiași scenariu, în 2100 populația României va fi de 7,7 milioane de oameni, ca medie a unui interval cuprins între 5 milioane (cel mai pesimist caz) și 13,3 milioane de oameni (cazul optimist).

Richard Horton, redactor şef al The Lancet, a declarat: „Secolul 21 va reprezenta o revoluţie în povestea civilizaţiei umane”. Studiul publicat de The Lancet a fost finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates.