Studiu: Poţi să vezi GORILA care dansează? 83% dintre RADIOLOGI au omis-o VIDEO

Un nou studiu psihologic a demonstrat faptul că 83 de procente dintre medicii radiologi au omis faptul că există o gorilă desenată pe radiografii, cu toate că s-au uitat peste imagini de cel puţin patru ori. Cercetătorii au vrut să descopere consecinţele „orbirii involuntare”, atunci când nu vezi ceva ce este în faţa ta. Testul a fost efectuat pe 24 de medici radiologi ai celui mai important spital din Boston.

13 feb. 2013, 09:07

În timpul studiului, oamenii de ştiinţă au rugat 24 de radiologi să se uite la câteva radiografii ale bolnavilor de cancer pulmonar. Ei au folosit imaginile a cinci pacienţi. Patru dintre pacienţi aveau radiografiile curate, dar erau ascunse într-o grămadă de 239 de imagini de la un al cincilea pacient, unde cinci radiografii consecutive arătau şi o gorilă care dansează, potrivit Daily Mail.

Gorila a fost observată de doar patru dintre cei 24 de radiologi care au fost rugaţi să examineze radiografiile a cinci pacienţi diferiţi. Pentru a face testul mai greu, în prima radiografie, gorila avea o transparenţă de 50%. În următoarea era de 75 de procente, iar  în a treia avea vizibilitate maximă. În ultimele două fotografii, vizibilitatea a fost redusă la jumătate. Cercetătorii au folosit o tehnologie de ultimă oră pentru a vedea unde se uitau medicii atunci când verificau imaginile.

Majoritatea se uitau direct la gorilă pentru o lungă perioadă de timp. Doar că nu o vedeau”, a declarat Trafton Drew, profesorul care a făcut acest studiu. El a fost inspirat de un experiment cu o „gorilă invizibilă”, efectuat în 1999.

Cercetătorii au rugat un număr de participanţi să vizualizeze un video în care mai mulţi oameni pasau o minge de baschet şi să numere de câte ori au pasat oamenii care erau îmbrăcaţi în alb. La jumătatea filmului, un bărbat deghizat în gorliă intră în cadru. Cu toate acestea, peste jumătate dintre voluntari nu l-au văzut, deoarece erau prea ocupaţi şă numere pasele. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul radiologilor, care erau atenţi să găsească urme de cancer. Cu toate că au văzut  nodulii de cancer din radiografii, ei nu au reuşit să vadă gorila care dansează, aceasta fiind de 48 de ori mai mare.  Inedit este faptul că oamenii care nu erau specializaţi în radiologie au reuşit să vadă imaginea gorilei.

Citeşte şi: Radiografie şocantă: Cum arată faţa unei femei, după 14 ani de SOLAR

De câte ori au pasat jucătorii îmbrăcaţi în alb mingea?

Ai văzut gorila?