STUDIU: Tratamentele împotriva obezităţii infantile, mai eficiente prin implicarea familiilor

Implicarea unuia dintre părinţi în tratamentul contra obezităţii infantile ajută întreaga familie să ia decizii mai sănătoase privind stilul de viaţă, conform unui studiu realizat la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington, citat de Xinhua.

15 dec. 2017, 11:24
STUDIU: Tratamentele împotriva obezităţii infantile, mai eficiente prin implicarea familiilor

Echipa de cercetători americani a testat un tratament realizat cu implicarea familiei copiilor obezi care a constat în şedinţe de terapie efectuate de-a lungul unei perioade de câteva luni. În timpul tratamentului, părinţii au fost învăţaţi să creeze în mediu familial care să susţină alimentaţia şi activitatea sănătoasă. De asemenea, ei au primit sfaturi legate de conceperea unui model privind comportamente sănătoase pentru copiii lor astfel încât ei să înveţe să facă alegeri sănătoase.

De asemenea, studiul publicat miercuri în jurnalul ”JAMA Pediatrics” a relevat faptul că atunci când un părinte şi un copil au urmat împreună un program de terapie de reabilitare exhaustiv după tratamentul iniţial, au fost observate rezultate mai bune în comparaţie cu familiile care au beneficiat de astfel de şedinţe de terapie mai puţin riguroase.

Protocolul de tratament antiobezitate utilizat de oamenii de ştiinţă a inclus sesiuni de familie săptămânale, de 30 de minute şi sesiuni de grup părinte-copil, de 45 de minute. După 16 săptămâni, participanţii au fost împărţiţi în mod aleatoriu într-un grup care a beneficiat de o doză de terapie completă, săptămânală, un grup care a participat bilunar la o terapie mai puţin riguroasă şi un grup de control.

În rândul tuturor grupurilor s-au observat îmbunătăţiri semnificative în timpul primelor luni, însă programul exhaustiv, efectuat săptămânal, a condus la cele mai bune rezultate. Din grupul care a beneficiat de doza mare de tratament 82% dintre copii au pierdut din greutate, în comparaţie cu 64% din grupul care a participat la şedinţe de terapie o dată la două săptămâni şi cu 48% dintre cei aflaţi în grupul de control.

De asemenea, cercetătorii au notat că este esenţial ca tratamentul pentru slăbit să fie început cât mai devreme, deoarece pe măsură ce înaintează în vârstă copiii sunt nevoiţi să piardă un număr mai mare de kilograme pentru a atinge greutatea ideală.

În Statele Unite, obezitatea infantilă a atins un nivel de epidemie – aproape unul din trei copii este supraponderal sau obez.

Obezitatea este unul dintre cei mai importanţi factori de risc uşor de prevenit ai unor boli cronice, iar numai în Statele Unite costurile medicale asociate acestei afecţiuni sunt estimate la 147 – 210 miliarde de dolari pe an.

Conform studiilor, cifrele îngrijorătoare privind obezitatea infantilă ar putea duce la situaţia în care actuala generaţie de copii ar fi prima care ar trăi mai puţin decât părinţii lor.

Citeşte şi STUDIU: Cum ar putea fi prevenită OBEZITATEA