Studiu: Una din 10 femei din România nu a fost la niciun control medical de rutină în ultimul deceniu

Una din zece femei din România nu a fost la niciun control medical de rutină, în ultimul deceniu, iar 11 la sută dintre românce nu şi-au făcut niciun set de analize uzuale de sânge în acest interval, potrivit studiului “Atitudini şi comportamente în preventia cancerului de col uterin în România”, lansat, joi, în Capitală, în cadrul campaniei "Protejează-i aripile!”.

RomaniaTV.net
02 feb. 2017, 18:02
Studiu: Una din 10 femei din România nu a fost la niciun control medical de rutină în ultimul deceniu

Conform studiului, patru din 10 femei şi-au făcut doar o singură dată, în ultimii trei ani, analize, 86 la sută au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu infecţia persistentă cu virusul HPV.

De asemenea, 68 la sută dintre femei nu au auzit de infecţia cu virusul HPV, iar şapte din 10 nu şi-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV, arată studiul.

„În calitate de coordonatori ai programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, considerăm că o campanie precum cea lansată astăzi (joi, n.r.) este esenţială pentru reuşita oricărui program care vizează un segment de populaţie extins, aproximativ şase milioane de femei cu vârste cuprinse între 25-64 de ani. De la lansarea programului naţional, aproximativ 700,000 de femei au beneficiat de serviciile gratuite de testare Babeş Papanicolau”, a declarat Carmen Ungurean, coordonator al Programului Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin din cadrul INSP.

Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Merck Sharp & Dohme România au lansat campania „Protejează-i aripile!”, pentru îmbunătăţirea prevenţiei cancerului de col uterin în România.

Campania are drept obiective principale îmbunătăţirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin şi creşterea gradului de conştientizare referitor la importanţa vitală a prevenţiei în lupta cu această boală şi îşi propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeş-Papanicolaou, în cadrul Programului Naţional pentru depistarea activă precoce iniţiat de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit statisticilor, România se află pe primul loc în Europa din punctul de vedere al incidenţei şi mortalităţii cauzate de cancerul de col uterin.

Astfel, rata estimată a mortalităţii cauzate de cancer de col uterin este de 14,2, de aproape patru ori mai mare decât media la nivelul UE, care este de 3,7.

În ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin, România ocupă primul loc, cu 34,9 (raportată la 100.000 de locuitori), o rată de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene (care este de 11,3 la 100.000 de locuitori.

Citeşte şi Studiu îngrijorător al OMS. O cincime din populaţia planetei fumează, costurile în sănătate şi bani sunt uriaşe