STUDIU: Vaccinarea gravidelor contra tusei convulsive ar putea preveni 9 din 10 cazuri la sugari

Imunizarea gravidelor contra tusei convulsive ar putea preveni 9 din 10 cazuri la sugari, sugerează un studiu realizat recent în Statele Unite, citat de Reuters.

09 oct. 2017, 17:19
STUDIU: Vaccinarea gravidelor contra tusei convulsive ar putea preveni 9 din 10 cazuri la sugari

Bacteria Bordetella pertussis cauzează tuse convulsivă, o infecție respiratorie cu potențial letal al cărei nume provine de la simptomele pe care le prezintă pacienții: aceștia fac eforturi să respire în timpul crizelor intense.

Pertussis (tusea convulsivă) este o boală foarte contagioasă, care se răspândește cu ușurință atunci când un individ infectat tușește sau strănută.

Circa o jumătate dintre bebelușii cu vârsta sub un an care sunt contaminați cu pertussis necesită spitalizare pentru evitarea dezvoltării de complicații grave, precum pneumonia și tulburări la nivelul creierului.

În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat date prelevate de la 251 de bebeluși care au dezvoltat tuse convulsivă înainte de împlinirea vârstei de două luni și de la un grup de control format din 537 de copii mici care nu au avut pertussis.

Prin administrarea vaccinului pentru tetanus, difterie și pertussis (TdaP) gravidelor aflate în al treilea trimestru al sarcinii pot fi prevenite circa 78 de cazuri de tuse convulsivă la bebeluși la fiecare 100 de femei imunizate, au notat cercetătorii.

În cazul femeilor care au fost vaccinate în al doilea trimestru de sarcină vaccinul a avut o eficacitate de 64%.

Când femeile au fost imunizate în orice moment al sarcinii, eficacitatea a fost de 51%.

În urma analizării cazurilor severe, care au necesitat spitalizare, cercetătorii au concluzionat că rata de eficacitate a vaccinului a fost de 90%.

”Evaluarea noastră se adaugă numărului din ce în ce mai mare de dovezi care atestă că imunizarea efectuată în timpul sarcinii este eficientă pentru protejarea nou-născuților împotriva tusei convulsive în primele luni de viață — o perioadă în care sugarii au un risc mai mare de a dezvolta infecții severe sau mortale cu pertussis”, a declarat Tami Skoff din cadrul Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) din Atlanta.

Autoritățile din domeniul sanitar din mai multe țări au recomandat imunizarea în timpul sarcinii ca și efectuarea unei serii de trei vaccinuri pentru sugari, începând de la aproximativ 6 săptămâni de viață până la 3 luni. Unele state recomandă, de asemenea, ca femeile să fie imunizate în timpul fiecărei sarcini, deoarece eficacitatea vaccinului descrește în timp.

La începutul anului 2013, CDC a recomandat administrarea vaccinului TdaP tuturor gravidelor, indiferent dacă mai făcuseră sau nu o astfel de injecție în trecut.

În cadrul studiului, ce a fost publicat în Clinical Infectious Diseases, au fost analizate date colectate în perioada 2011-2014 din statele americane California, Connecticut, Minnesota, New Mexico, New York și Oregon.