Studiu: Vaccinurile împiedică Omicron să provoace o formă gravă de Covid-19

Omicron se răspândeşte în întreaga lume. Australia a raportat primul caz de transmitere comunitară a Omicron. La fel şi SUA. Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud, locul de unde se spune că a pornit noua tulpină de coronavirus, susţin că vaccinurile împiedică omicron să provoace o formă gravă de Covid-19

03 dec. 2021, 11:23
Studiu: Vaccinurile împiedică Omicron să provoace o formă gravă de Covid-19

Omicron nu anulează efectele vaccinului anti-COVID, este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă din Africa de Sud, locul în care a fost descoperită pentru prima dată noua tulpină de coronavirus.

NGS-SA (Network for Genomic Surveillance in South Africa) a prezentat miercuri după-amiază în faţa Comisiei pentru sănătate a Parlamentului ţării datele iniţiale ale studiului privind Omicron, scrie news.ro. Reprezentanţii reţelei au asigurat că se concentrează pe transmisibilitatea şi efectul asupra imunităţii dat de vaccinuri.

„Mare parte din populaţie obţine imunitate cu vaccinuri sau trecând prin boală, astfel este complicat de spus care va fi evoluţia. Genetica omicron este complet diferită de cea a delta sau a altor variante anterioare”, a spus Richard Lessels, expert în boli infecţioase.

Citeşte şi: Raed Arafat: „Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă. Vaccinarea, cea mai eficientă metodă”

Deocamdată nu se ştie clar dacă perioada de incubare este aceeaşi ca la celelalte tulpini, în medie de 5 zile, dar expertul susţine că există certitudinea că „vaccinurile reprezintă instrumentul care poate împiedica boala să se agraveze şi spitalizarea”.

„Nu ne îngrijorează atât numărul mutaţiilor, ci unde se concentrează, pentru multe au loc în proteina spike, şi, în special, în părţi cheie, importante în accesul la celulele noastre. Nu ştim dacă anticorpii pot lupta cu ele”, a explicat Lessels.

Cercetătorul a subliniat că, deşi cei mai mulţi dintre cei infectaţi cu noua variantă prezintă simptome uşoare ale bolii, „este destul de devreme să spunem cât de periculoasă este Omicron, pentru că a fost descoperită acum puţin timp”. „Nu ştim dacă vom avea cazuri mai grave sau nu”, a completat el.

În prezentarea sa, Lessels a precizat că Omicron va înlocui tulpina Delta.

Citeşte şi: Cum pot fi prevenite efectele valului de infectări provocat de tulpina Omicron. Opt măsuri importante

Printre datele cunoscute până acum legat de Omicron se numără: transmisibilitate crescută; vaccinurile, chiar dacă varianta îi afectează şi pe cei cu schema completă, evită spitalizarea; riscul de reinfectare este mare; efectul medicamentelor nu este alterat, pentru că ele nu tratează virusul, ci calmează simptomele.

Varianta Omicron de coronavirus a fost descoperită în mai mult de 20 de ţări, însă Africa de Sud şi Botswana au înregistrat 62% dintre cazurile indentificate în lume.